Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия обяви разкриването на убийството на журналистката Дария Дугина, дъщеря на общественика Александър Дугин, като обвини в престъплението украинските специални служби, предава "Интерфакс"

"Федералната служба за сигурност на Руската федерация, в резултат на комплекс от неотложни оперативно-издирвателни мерки, разкри убийството на руската журналистка Дария Дугина, родена през 1992 г.", съобщиха от Центъра за връзки с обществеността (ЦВО) на Федералната служба за сигурност.

Според ФСБ "престъплението е подготвено и извършено от украинските специални служби".

"Изпълнител е гражданката на Украйна Наталия Павловна Вовк, родена през 1979 г., която е пристигнала в Русия на 23 юли 2022 г. заедно с дъщеря си София Михайловна Шабан, родена през 2010 г.", съобщиха от ФСБ.

От пресцентъра отбелязват, че след извършването на престъплението "Вовк, заедно с дъщеря си, заминава през Псковска област за Естония".

Според ФСБ, "за да организират убийството на Дугина и за да получат информация за нейния начин на живот, те са наели апартамент в Москва в къщата, където е живяла Дугина".

За да наблюдават журналистката, заподозрените са използвали автомобил "Мини Купър", като на влизане в Русия са използвали табели на Донецката народна република - Е982XN DPR, в Москва - казахстански табели - 172AJD02, а на излизане в посока към Естония - украински - AH7771IP.

"В деня на убийството Вовк и Шабан са били на литературно-музикалния фестивал "Традиция", където Дугина присъства като почетен гост", казаха от службата за сигурност.

ФСБ съобщи, че материалите по разследването са предадени на Следствения комитет на Руската федерация.

Колата на Дугина беше взривена в събота вечерта близо до село Болшие Вяземи, Московска област. Младата жена е загинала на място. По този факт Следственият комитет образува наказателно дело. От ведомството отбелязаха, че според тях убийството е поръчково.

Междувременно бившият депутат от Държавната дума Иля Пономарев, обявен за международно издирване от Русия (признат в Руската федерация за чуждестранен медиен агент), заяви в неделя в канала на Youtube, че т. нар."Национална републиканска армия", дясна съпротивителна организация, е замесена в смъртта на Дугина. Нейни представители са се обърнали към Пономарев за "методическа и материална помощ".

Пономарев напусна Русия през 2014 г., след като срещу него беше образувано дело за присвояване. През 2019 г. той получи украинско гражданство.

Консервативният бизнесмен Константин Малофеев публикува в своя "Телеграм" канал изявление на философа и съветник на руския президент Владимир Путин, Александър Дугин, във връзка със смъртта на дъщеря му, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Дугин каза, че дъщеря му Дария е загинала "в резултат на терористична атака, извършена от нацисткия украински режим".

"Враговете на Русия подло, крадешком я убиха. Но ние, нашият народ, не можем да бъдем сломени дори от такива непоносими удари. Те искаха да смажат волята ни с кървав терор срещу най-добрите и най-уязвимите от нас. Но те няма да постигнат своята цел. Сърцата ни копнеят за повече от просто отмъщение или възмездие "Това е твърде дребно, не по руски. Нуждаем се само от нашата Победа. Дъщеря ми постави девическия си живот на нейния олтар. Така че победете, моля! Искахме да я отгледаме като умна девойка и герой. Тя и сега вдъхновява за подвиг синовете на нашето отечество", каза Дугин.

Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, на 21 август категорично отрече обвиненията срещу украинската страна за участие в експлозията. Според него убийството на Дугина показва, че различни групи в Русия се борят за власт.

Днес Подоляк отхвърли версията на ФСБ, че украинските специални служби стоят зад убийството на Дария Дугина.

"Ru-пропагандата отново създава измислени светове: украинка и нейното 12-годишно дете бяха "посочерни" за виновни за взривяването на колата на пропагандистката Дугина. Учудващо е, че на място не намериха визитка на "Десен сектор" или "естонска виза", написа Подоляк в своя "Туитър".