Руската окупационна администрация на Херсон призова в събота мирните жители на Херсон да напуснат града и да преминат на левия бряг на река Днепър поради опасност от обстрел.

"Всички цивилни жители на Херсон трябва незабавно да напуснат града. Гражданите на Херсон, всички подразделения и министерства на гражданската администрация трябва да преминат на левия бряг на Днепър още днес", се казва в изявление на администрацията в канала ѝ в Telegram.

Съобщението се разпространява и по руските агенции, включително от държавната ТАСС.

Администрацията обясни това искане с напрегнатата ситуация на фронтовата линия, както и с повишената опасност от масиран обстрел на града и терористични атаки.

Във вторник изпълняващият длъжността губернатор от името на Руската федерация в анексираната Херсонска област Володимир Салдо обяви, че цивилното население от десния бряг на областта ще бъде евакуирано на левия бряг на река Днепър поради опасността от наводнения, които могат да възникнат, ако украинските войски ударят язовир Каховска. Днес руските окупационни власти обявиха и че изпускат водата на язовир "Каховка" превантивно.

Водата от язовир "Каховка" в Херсон се изпуска превантивно

Водата от язовир "Каховка" в Херсон се изпуска превантивно

Руските окупационни власти призоваха за евакуация на левия бряг

В последствие Салдо обаче признава, че Украйна натрупва огромни сили в направленията Николаев и Кривориж. Според Салдо решението за преместване на жителите е предизвикано и от създаването на мащабни отбранителни укрепления.