Ръководителят на назначената от Русия окупационна администрация на Новокаховски район, Херсонска област, Владимир Леонтиев съобщи, че водата от язовир Каховка се изпуска.

Това е заявил Владимир Леонтиев в предаването "Соловьов лайф", водено от един от любимите пропагандисти на руския президент Владимир Путин Владимир Соловьов.

Според Леонтиев това се прави, за да се намалят мащабите на щетите, ако язовирната стена на водноелектрическата централа "Каховка" се срути. По думите му водноелектрическата централа в Херсонска област е редовно бомбардирана, но не спира да работи. Вчера е имало пет - шест обстрела.

"Водноелектрическата централа продължава да работи, въпреки че три блока са извън строя. От 24 февруари насам тя не е спирала работа нито за ден. През последната седмица изпускането на вода е увеличено, така че в случай на негативно развитие на събитията количеството вода, което ще се излее надолу по течението, да бъде по-малко", каза Леонтиев, цитиран от държавната агенция ТАСС.

Леонтиев уверява, че в централата се вземат необходимите мерки за сигурност, за да се сведат до минимум щетите в случай на "негативно развитие".

Зеленски: Атака срещу Каховка означава, че Русия губи войната

Зеленски: Атака срещу Каховка означава, че Русия губи войната

Киев твърди, че на 20 октомври, че руските сили са минирали язовира на ВЕЦ Каховка

Във вторник и.д. губернатор на Херсонска област Владимир Салдо обяви, че цивилните жители на десния бряг на областта ще бъдат евакуирани на левия бряг на Днепър поради опасността от наводнения, които могат да възникнат, ако украинските войски ударят язовира на Каховската ВЕЦ. Руските агенции вече говорят и за струпване от страна на Украйна на огромни сили в направленията Николаев и Кривориж, а Салдо и призна, че евакуацията на жителите е провокирано и от изграждането на мащабни отбранителни укрепления.

Русия твърди, че украинските военни се готвят да разрушат язовира.

Украинските власти от своя страна предупреждават, че руската армия е минирала язовира и може да го взриви, за да попречи на украинските въоръжени сили да напреднат, и обвиняват Киев за последствията.

Ако язовирът бъде разрушен, водата от язовир Каховка може да залее обширна територия по течението на Днепър, включително Херсон и съседните области - нещо, за което предупреждават от седмица украинските власти с оглед и настъплението на контраофанзивата им.

ISW: Руското изтегляне от западната част на Херсонска област започна

ISW: Руското изтегляне от западната част на Херсонска област започна

Остава тревожна ситуацията около Каховка