Ако Русия наистина подготвя терористична атака срещу водноелектрическата централа в Каховка, това означава, че тя вече разбира, че няма да успее да удържи превзетата южна част на Украйна.

Зеленски:  Светът трябва да предотврати нови руски терористични атаки

Зеленски: Светът трябва да предотврати нови руски терористични атаки

Терористична атака срещу водноелектрическата централа в Каховка ще бъде същата като използването на оръжия за масово унищожение

Това каза украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщението си към гражданите, цитирано от "Укринформ".

"По време на заседание на Европейския съвет днес информирах европейците за поредната терористична атака, която Русия подготвя в Каховската водноелектрическа централа. Според нашата информация блоковете и язовирната стена на Каховската ВЕЦ са били минирани от руски терористи. всички по света трябва да действат мощно и бързо, за да предотвратят такава руска терористична атака.

Минирането на язовира би означавало мащабна катастрофа. Щом Русия готви такава терористична атака, ако сериозно обмисля такъв сценарий, това означава, че терористите много ясно осъзнават, че не могат да държат не само Херсон, но и целия юг на страната ни, включително Крим", каза Зеленски.

ISW: Русия вероятно се готви да залее с вода от Каховската ВЕЦ отстъплението си в Херсон

ISW: Русия вероятно се готви да залее с вода от Каховската ВЕЦ отстъплението си в Херсон

Зеленски вече подчерта, че наводнението ще засегне стотици хиляди хора

Той призова европейците, световните лидери, международните организации да изяснят на терористичната държава, че подобна терористична атака срещу ВЕЦ в Каховка би означавала точно същото като използването на оръжия за масово унищожение.

"Светът трябва да реагира - превантивно", каза държавният глава.

Припомняме, че ден по-рано президентът настоя, че всички световни лидери трябва да накарат Русия да разбере, че терористична атака срещу водноелектрическата централа в Каховка ще бъде същата като използването на оръжия за масово унищожение и отбеляза, че ВЕЦ-а задържа над 18 милиона кубически метра вода, което ще доведе до наводнения на населени места по поречието на река Днепър, включително град Херсон.

Зеленски подчерта, че наводнението ще засегне стотици хиляди хора.