В Херсонска област започна "организирано преместване" на жители от десния към левия бряг на Днепър, съобщава ТАСС, позовавайки се на окупационните власти в региона. Там вече са разположени бази за временно настаняване, съобщава Руската служба на Би Би Си.

По-рано окупационните власти на Херсонска област заявиха, че планират да преместят 50-60 хиляди жители на левия бряг на Днепър и в регионите в Русия.

Русия започна евакуация от Херсонска област

Русия започна евакуация от Херсонска област

Това съобщава украинската армия

Също така окупационната администрация на региона изпрати SMS съобщения до жителите с предупреждения, че "въоръжените сили на Украйна ще извършат обстрел в жилищни райони" и предложение да напуснат Херсон организирано.

Очаква се скоро украинските въоръжени сили да започнат офанзива срещу Херсон. Сергей Суровикин, командир на обединената групировка на руските войски в Украйна, каза, че не могат да бъдат изключени "трудни решения" по отношение на Херсон.

Според руски военни блогъри тези думи доказват лошото положение на руските части, които се предполага, че са около пет пъти по-малко от събраната в района украинска войска. Други коментатори не изключиха използването на "по-мощни оръжия". 

Британското разузнаване: Русия ще отбранява Херсон до последно

Британското разузнаване: Русия ще отбранява Херсон до последно

Там се прехвърлят нови части

Назначеният от Русия ръководител на окупационните власти на Херсонска Владимир Салдо заяви в сряда, че властите забраняват на цивилни да влизат в региона за седем дни на фона на ескалиращия натиск от украинската контраофанзива.

Говорейки по държавната телевизия, Салдо каза, че регионът разполага с ресурсите да задържи град Херсон и че този ход е необходим, за да "запазят цивилните в безопасност".

Той каза, че приблизително по около 10 000 души на ден ще бъдат премествани през следващите шест дни и че някои региони в Русия се подготвят да приемат хора.

По-късно през деня Салдо каза, че до 40% от жителите вече са напуснали региона.

"Трудно е да се каже точно колко хора са напуснали, мисля, че до 40 процента", каза той в сряда по телевизионния канал "Россия-24", без да уточнява периода.

Над 5000 жители на Херсон са напуснали града през последните два дни, каза Салдо.

Той подчерта, че преместването на жителите на Херсонска област се организира за сметка на федералния бюджет. "Всички разходи, свързани с придвижването по реката, придвижването в бъдеще - всичко това е безплатно, организирано за сметка на бюджета на Руската федерация", добави Салдо.

САЩ уверени, че Украйна трябва да превземе Херсон преди зимата

САЩ уверени, че Украйна трябва да превземе Херсон преди зимата

Това ще й осигури изгодна преговорна позиция