Американски служители и конгресмени предупредиха, че ако Украйна иска да лиши Русия от шанса да консолидира влиянието си в региона, ще се изправи пред решителна битка за Херсон преди да настъпи зимата, пише британският вестник "Файненшъл таймс"

От Пентагона са заявили, че Киев трябва да се възползва от настъпателния импулс на изток, за да изтласка руските сили от стратегически важни райони, осигуряващи достъп до Черно море.

"Времето за битка е към своя край. Украинците спечелиха предимство и трябва да продължат да го използват", каза сенаторът демократ Крис Мърфи от Комисията по външни отношения. "Истинската дългосрочна катастрофа за Украйна е, че от Мариупол до Одеса Русия ще прекъсне достъпа й до вода. За Украйна достъпът до Одеса е жизненоважен, така че на юг е важно да се използват настъпателни, а не само отбранителни сили и средства.

Западните съюзници са стигнали до извода, че битката за Херсон ще бъде решаващият тест. "Като контролирате Херсон, Вие със сигурност можете да попречите на Русия да стигне до Одеса, което руснаците със сигурност искат", каза високопоставен американски военен.

Украинците са съгласни, че следващите седмици ще бъдат критични. "Възниква усещането, че променящите се метеорологични условия ще ограничат по-нататъшните активни военни операции в района", каза Игор Романенко, бивш заместник-началник на украинския генерален щаб. "Ако съюзниците ни бяха помогнали и ни бяха предоставили повече от модерните оръжия, които искаме, тогава всичко щеше да се случи много по-бързо и изобщо нямаше да се налага да говорим за времето."

Военни служители и анализатори смятат, че Украйна може да превземе Херсон по всяко време от средата на ноември, ако обстоятелствата позволяват. Украинските сили се приближават бавно към Херсон от север.

"Трябва да се направи нещо за Херсон - и то възможно най-скоро", каза неназован западен дипломат. "Това ще повиши морала както на цивилните, така и на военните, както и ще свидетелства за най-ефективното използване на уменията и оборудването, предоставени от (Запада)."

Длъжностни лица казаха, че украинските сили трябва да превземат региона преди да настъпи зимата, тъй като почвата в района не е замръзвала през последните три години и теренът скоро ще подгизне.

Такива условия ще затруднят страните да маневрират, принуждавайки ги да останат по големите пътища, където ще бъдат уязвими. Лепкавият терен дава предимство на защитниците, защото не им се налага постоянно да се движат, казват служители и анализатори. Москва засили позициите си на юг, правейки всяка украинска офанзива по-трудна. "Отне много усилия и време на руснаците да се окопаят малко по-различно, отколкото на изток", заявиха в НАТО. "Те сложиха броня и изградиха укрепления навсякъде. Ето къде идва математиката... За да стигнат дотам, украинците ще се нуждаят от огромна мощ."

"Украинците трябва да използват всички знания, които ние и нашите съюзници сме придобили за подготовката за специални операции, за да разберат как да манипулират руснаците и да ги принудят да се откажат от предимството", съветва Евелин Фаркас, бивш високопоставен служител на Пентагона при Барак Обама.

От началото на руската агресия на 24 февруари тази година САЩ са предоставили повече от 16,8 милиарда долара военна помощ на Украйна. Миналата седмица президентът Джо Байдън подписа закон допълнителен пакет от облекчения, включително 7 милиарда долара под формата на оръжейни договори.

Тази седмица представители на неговата администрация обявиха още 625 милиона долара, включително четири ракетни системи с голям обсег HIMARS. Те ще пристигнат на местоназначението си скоро, казват служители.

Западните съюзници на Украйна следят отблизо настъплението към Херсон за доказателства за използването на оръжия, които са получили за извършване на сложна, многостранна атака срещу руските сили в градските райони.

Русия призна: Украйна проби отбраната ни в Херсон и Луганск

Русия призна: Украйна проби отбраната ни в Херсон и Луганск

Настъпление на широк фронт срещу окупаторите

Американски служители казаха, че предоставят на украинците всичко необходимо, за да избегнат ескалация. Те твърдо вярват, че анексирането на териториите от Путин и неговите ядрени заплахи не трябва да попречат на Украйна да предприеме решителни действия за връщане на териториите.

"От гледна точка на украинците тази стъпка не променя нищо, но ги мотивира да действат по-твърдо и по-бързо", каза Бен Ходжис, бивш командир на американската армия в Европа и сега старши съветник на Human Rights First .

Американски служители не се съмняват, че западната коалиция ще може да помогне на Украйна да устои на Русия до края на зимата.

"Във всеки случай всичко, което Путин прави, включително използването на енергията като оръжие, подлудява европейците и ги принуждава да предприемат драстични мерки, за да не бъдат негови заложници", каза високопоставен американски служител, пожелал анонимност. Съединените щати смятат превземането на повечето южни територии за важно от гледна точка на позицията на Украйна в потенциалните преговори за прекратяване на огъня.

"Очевидно Украйна се нуждае от пристанище на Азовско море, пристанище на Черно море източно от Крим и Херсон. Херсон е голям град и те очевидно искат да си го върнат", каза калифорнийският конгресмен демократ Брад Шърман. "Ситуацията ще бъде окончателно разрешена след шест до осем месеца. Путин ще контролира малко повече от февруари... и тогава може да се постигне примирие. Но първо Украйна трябва да си върне още няколко територии.

ISW: Руската армия отстъпва, докато Путин трудно балансира между три фракции в "руския свят"

ISW: Руската армия отстъпва, докато Путин трудно балансира между три фракции в "руския свят"

Не може да си позволи да изгуби подкрепата на нито една от тях