Украинските сили продължиха да постигат значителни успехи в Херсонска, Харковска и Луганска област на 4 октомври.

Това пишат в ежедневната сводка от Института за изследване на войната (ISW).

Украинските сили освободиха няколко селища на източния бряг на река Ингулец по магистрала T2207, принуждавайки руските сили да се оттеглят на юг към град Херсон. Украинските сили също продължиха да настъпват на юг по река Днепър и магистрала T0403, прекъсвайки две руски наземни комуникационни линии (GLOC) в северната част на Херсонска област и принуждавайки руснаците на юг от границата на Херсон-Днепропетровска област към района на Берислав.

Украински военни отбелязаха, че кампанията им осакатява опитите на Русия да прехвърли допълнителни боеприпаси, резерви, мобилизирани мъже и средства за отбрана на фронтовите позиции. Украинските сили също продължават да напредват източно от река Оскил в Харковска област, а руски източници твърдят, че битките продължават близо до магистрала R66 Сватове-Креминна.

ISW: Украйна разгроми руски елитни части

ISW: Украйна разгроми руски елитни части

Киев напредва в Херсон и Луганск

Съобщението на руския президент Владимир Путин за частична мобилизация оказва по-значително краткосрочно въздействие върху руския вътрешен контекст, отколкото върху войната в Украйна, взаимодействайки с руските неуспехи на бойното поле, за да изостри пукнатините в информационното пространство.

Украински източници правилно отбелязаха, че частичната мобилизация не е голяма заплаха в краткосрочен план, тъй като украинската контраофанзива се движи по-бързо, отколкото мобилизацията може да генерира ефекти. Шефът на украинското разузнаване Кирило Буданов дори заяви, че мобилизацията в Русия е "подарък" за Украйна, защото Кремъл се намира в "задънена улица", хванат между провалите си и решимостта си да задържи това, което е завладял. Противоречията около лошо проведената частична мобилизация, съчетани със значителните руски поражения в Харковска област и около Лиман, засилиха вътрешните борби между пропутинови руски националистически фракции и създават нови разломи сред гласовете, които говорят на основните електорати на Путин.

Путин видимо се проваля в балансирането на конкуриращите се искания на руските националисти, които стават все по-войнствени от началото на мобилизацията, въпреки че споделят общите военни цели и цели на Путин в Украйна. 

Институтът за изследване на войната продължава да прави дисекция на търканията между различните радикални фракции на "руския свят".

ISW идентифицира три основни фракции в сегашното руско националистическо информационно пространство: руски блогъри и военни кореспонденти, бивши военни и ветерани, както и представители на силите за сигурност със собствени ресурси за сигурност (основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, чеченският лидер Рамзан Кадиров и др.). Путин трябва да запази подкрепата и на трите фракции. Военни анализатори представят визията на Путин пред провоенна публика както в Русия, така и в прокси републиките. Ветеранската общност помага за организирането и подкрепата на кампании за генериране на сили. Силовиците осигуряват бойна мощ на бойното поле.

Путин се нуждае и от трите фракции, за да поддържа военните си усилия, но провалите в Украйна, съчетани с хаотичната частична мобилизация, изглежда разстройват радикалната националистическа общност в Русия. В момента Путин се опитва да успокои тази общност, като дава достъп някои милблогъри по държавната телевизия, и позволява на силоваците да генерират свои собствени сили и да продължат настъпателните операции около Бахмут и град Донецк. Едновременно с това успокоява ветераните, като нарежда мобилизация и ангажира широката общественост във военните усилия както отдавна изискват.

ISW: Променя се моделът на военната пропаганда в Русия
Обновена

ISW: Променя се моделът на военната пропаганда в Русия

Украйна продължава с офанзивата в Херсон

Руските неуспехи около Лиман предизвикаха силна критика към командващия Централния военен окръг (ЦВО) Александър Лапин, който се предполага, че е командвал групировката Лайман, както ISW съобщи по-рано.

Тази критика идва от групата на силоваците, оглавявана от силния чеченски лидер Рамзан Кадиров и финансиста на "Вагнер" Евгений Пригожин. Кадиров и Пригожин представляват нововъзникващ глас в бойните сили на режима, който атакува по-традиционния и конвенционален подход към войната, преследван от руския министър на отбраната Сергей Шойгу и униформеното военно командване. Хаотичното изпълнение на заповедта на Путин за мобилизация, последвано от срива на Лиманския джоб, разпали напрежението между по-гласовия и радикален лагер Кадиров-Пригожин, който атакува Министерството на отбраната и униформените военни за лошото им справяне с войната.

Евгени Пригожин за първи път потвърди връзката си с "Вагнер"

Евгени Пригожин за първи път потвърди връзката си с "Вагнер"

Той категорично отричаше такава връзка досега

Сега Путин се оказва пред дилема. Той не може да рискува да отчужди лагера Кадиров-Пригожин, тъй като отчаяно се нуждае от чеченските сили на Кадиров и наемниците от групата "Вагнер", за да се бият в Украйна.

Нито пък може да лиши от избирателни права структурата на Министерството на отбраната, която осигурява огромното мнозинство от руската военна мощ в Украйна и институционалната основа, необходима за изпълнение на заповедта за мобилизация и продължаване на войната.

Общността на ветераните е недоволна от изпълнението на мобилизацията на Путин. Путин отказа да нареди обща мобилизация или да обяви война на Украйна, а частичната мобилизация вероятно е била изпълнена толкова лошо, колкото се страхуваха онези, които препоръчваха коригиране на системата за мобилизация. Бившият заместник-командващ на руския Южен военен окръг Андрей Гурулев заяви, че руското военно командване трябва да разкрие неспособността си да мобилизира 300 000 боеспособни резервисти и да разшири критериите за мобилизация, за да има надежда Русия да си върне инициативата в тази война.

И трите фракции обаче настояват за различен подход към воденето на войната, смятат от ISW, и разцеплението между тях (а напоследък и във фракцията на военните блогъри и кореспонденти) може да повлияе дори на стабилността на режима на Путин.

"Путин не може да си позволи да изгуби подкрепата на нито една от тези фракции, а в същото време не може да удовлетвори всички тях едновременно, докато междувременно войната продължава, но и руските войски продължават да търпят загуби", пишат експертите на ISW. Шокът от пораженията в Харковска област и Лиман, подсилен от частичната мобилизация и лошото ѝ провеждане, разкри пред всички руснаци този задълбочаващ се разрив сред основните групи за подкрепа на Путин. Те дори могат да започнат да се съмняват дали Путин има пълен контрол над собствените си поддръжници. Трудно е да се предвидят последиците от подобно развитие.

Най-малко 350 хиляди руснаци са избягали от мобилизацията

Най-малко 350 хиляди руснаци са избягали от мобилизацията

Това са изчисления въз основа на открити данни

Руското правителство продължи законодателните процеси за незаконното присъединяване на окупирани от Русия украински територии към Руската федерация на 4 октомври. Руски източници съобщиха, че горната камара на руския парламент, Съветът на федерацията, единодушно е ратифицирал договорите за влизане на Донецката народна република (ДНР), Луганска народна република (ЛНР), Запорожка област и Херсонска област към Руската федерация.

Последната формалност в процеса на анексиране на Русия е ратификацията на договорите от руския президент Владимир Путин. Народният съвет на ДНР обяви на 4 октомври, че е ратифицирал договора за присъединяване на ДНР.

Служители на окупационната администрация продължиха да увеличават ограниченията върху движението на украинци извън окупираните територии на 4 октомври. Украинският център за съпротива съобщи, че откакто окупационните администрации въведоха режими на временни разрешителни за пътуване на 1 октомври, движението към контролирана от Украйна територия все повече се забавя.

Украинският център за съпротива съобщи, че от 1 октомври само 52 жители са успели да напуснат Херсонска област, въпреки опашките на контролно-пропускателните пунктове, надхвърлящи 1000 души. Украински източници също съобщиха, че руски и окупационни служители изграждат "официална държавна граница" на контролно-пропускателния пункт във Василовка, Запорожка област, която ще действа като официална входна и изходна точка в контролираната от Украйна Запорожка област.

Украински източници съобщиха, че опашките на ГКПП Василевка надхвърлят 4500 души.