Съветът на федерацията - горната камара на руския парламент, след Държавната дума, ратифицира четирите "договора за присъединяване" към Русия на частично окупираните територии на Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска области на Украйна. Решението е взето единодушно, съобщи Руската служба на Би Би Си.

Държавната дума одобри анексирането на украински територии предния ден, а в неделя това беше направено на извънредно заседание от Конституционния съд на Русия.

Споразуменията с назначените от Русия ръководители на окупираните територии на Украйна бяха подписани на 30 септември въз основа на резултатите от организираните от Русия "референдуми". На тях, според изявленията на руските власти, мнозинството от жителите са гласували за присъединяване към Русия.

Западните страни веднага обявиха, че няма да признаят резултатите от "референдумите" и по-нататъшните действия на Русия за анексиране на териториите, докато Киев подчерта, че това няма да повлияе на опитите за тяхното освобождаване.

В момента нито един от анексираните региони не е напълно контролиран от руските войски и именно това предизвика въпроси на някои от сенаторите (членове на Съвета на Федерацията).

ISW: Украйна разгроми руски елитни части

ISW: Украйна разгроми руски елитни части

Киев напредва в Херсон и Луганск

Людмила Нарусова зададе на заместник-министъра на външните работи Григорий Карасин въпрос, свързан с това,че руската армия не контролира напълно тези територии.

"От датата на подписване на тези споразумения линията на съприкосновение се промени и в момента ни се препоръчва да приемаме в Руската федерация региони, част от чиито територии са окупирани от въоръжените сили на друга държава", припомни Нарусова.

По думите й тя "откровено е очаквала", че ще получи обяснение от Конституционния съд. Но не го е разбрала. Председателят на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко помоли не Карасин да отговори на този въпрос, а сенатор Андрей Клишас, който представлява Съвета на федерацията в Конституционния съд.

Клишас каза, че Конституционният съд не оценява "въпроси на факти", така че е безполезно да се очаква той да изясни този въпрос. В същото време Конституционният съд има право да се съобразява с политическите обстоятелства. След това Клишас очерта официалната позиция на Москва за Украйна.

Григорий Карасин в доклада си твърди, че в Украйна има "яростен неонацистки режим", враждебен към руските власти. А приемането на четирите частично окупирани украински области на Украйна в Русия е "морален дълг на нашата държава". Председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко направи подобен преамбюл в началото на срещата.

Двете непризнати републики в Донбас (ДНР и ЛНР) ще влязат в Русия в границите си по техните "конституции", което означава административните граници на Донецка и Луганска области в Украйна. Двете "републики" ще бъдат включени в състава на Руската федерация със статут на автономни републики, като ще запазят настоящите си названия.

По-различна е ситуацията с Херсонска и Запорожка области. Те ще бъдат включени с състава на Русия като области в границите при подписването на "договорите за присъединяване", като например в състава на Херсонска област влизат и няколко населени места от Николаевска област на Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че техните граници ще бъдат уточнени "по-късно".

Трябва да се има предвид, че град Запорожие, който е административен център на Запорожка област в Украйна е под контрола на украинските войски, а в него живее почти половината от населението на Запорожка област. Руските окупационни власти са разположили администрацията си в Мелитопол.

ISW: След анексията на украински територии от Русия - хаос

ISW: След анексията на украински територии от Русия - хаос

Вероятно Москва е избързала и в момента детайлите се изясняват