Първите частични резултати от "гласуването" в четирите окупирани от Русия региона на Украйна показаха преобладаващо мнозинство в полза на това те да станат част от Русия, съобщи руската държавна информационна агенция РИА Новости във вторник след т. нар. "референдуми", които Киев и Западът заклеймиха като фалшиви, предава Ройтерс.

Набързо организираните гласувания бяха проведени в продължение на пет дни в четирите окупирани области - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска, които съставляват около 15% от украинската територия.

Установени от Русия служители разнасяха избирателните урни от къща на къща и затова Украйна и Западът обявиха, че това е незаконно, принудително действие за създаване на формален претекст Русия да анексира четирите региона.

След това руският президент Владимир Путин би могъл да представи всеки опит на Украйна да ги превземе като атака срещу самата Русия. Миналата седмица той каза, че е готов да използва ядрени оръжия, за да защити "териториалната цялост" на Русия.

Украйна многократно е предупреждавала, че руската анексия на допълнителни територии ще унищожи всякакъв шанс за мирни преговори, седем месеца след като Москва започна инвазията си в страната.

Според РИА Ноовсти първоначалното преброяване показва мнозинство, вариращо от 96,97% в Херсонска област, на базата на 14% от преброените гласове, до 98,19% в Запорожка област, на базата на 18% от подадените гласове.

Мнозинството в т. нар. Донецка и Луганска народни републики е малко под 98%, като при преброени съответно 14% и 13% от гласовете.

Русия по-рано заяви, че хората от четирите региона трябва сами да решат дали искат да преминат под управлението на Москва. В навечерието на гласуването тя действаше за "русифициране" на окупираните територии, включително чрез издаване на руски паспорти на хората и пренаписване на училищните програми.

Владимир Путин казва, че Русия иска да "спаси хората" в четири окупирани области в Украйна.

"Спасяването на хората в териториите, където се провежда този референдум... е във фокуса на вниманието на цялото ни общество и на цялата страна", каза Путин

Той вероятно ще обяви официалното анексиране на окупираните региони на Украйна към Русия до дни, каза министерството на отбраната на Обединеното кралство тази сутрин.

Валентина Матвиенко, председател на горната камара на руския парламент - Съветът на Федерацията, каза, че ако резултатите от референдума са благоприятни, ръководеният от нея законодателен орган може да обмисли включването на четирите региона в състава на Руската федерация на 4 октомври.

Какво се случва на фронта в Украйна, докато се провеждат референдуми

Какво се случва на фронта в Украйна, докато се провеждат референдуми

За украинската страна, от правна гледна точка, нищо няма да се промени след "референдумите"