Съществува реална възможност на 30 септември Путин, в обръщението си към двете камари на руския парламент, официално да обяви анексирането на окупираните региони на Украйна от Руската федерация, се казва в ежедневната сводка на британското разузнаване. "Референдумите", които се провеждат в момента на тези територии, трябва да приключат на 27 септември, вторник, съобщава Руската служба на Би Би Си.

По-късно през деня обаче става ясно, че Съветът на федерацията няма да провежда извънредни заседания за приемане на закони за влизане на нови субекти в Русия, следващото ще се проведе на 4 октомври, заяви сенаторът Андрей Клишас пред РИА Новости.

Руските лидери се надяват, че всяко съобщение за анексиране на териториите ще се разглежда като оправдание за "специалната военна операция" и ще засили патриотичната подкрепа за конфликта.

Тези стремежи вероятно ще бъдат подкопани от нарастващата вътрешна осведоменост за последните неуспехи на бойното поле на Русия и притесненията относно частичната мобилизация, обявена миналата седмица, анализира британското разузнаване.

Кремъл се опитва да се измъкне с призиви и послания от реалността на сериозните проблеми при провеждането на своята "частична мобилизация". Разказите, които произвежда пропагандната машина на руската власт, едва ли обаче ще успокоят руснаците, които вече виждат истинските грешки около себе си. И днес в ежедневния си анализ за войната в Украйна Институтът за наблюдение на войната (ISW) обсъжда ситуацията в Русия след обявяването на частична мобилизация.

ISW вече е оценявала, че един от мотивите на Путин да нареди мобилизация и анексиране в синхрон е да разшири принудителната мобилизация на украински цивилни граждани, но тези цивилни граждани не отговарят на правните критерии за настоящата заповед на Кремъл за частична мобилизация - почти никой от тях вероятно няма опит в руската армия. Като "руски" граждани според руското законодателство обаче всички украински мъже на възраст между 18 и 27 години в анексираните територии ще подлежат на военна повинност.

Топ военни: Хаос обхвана частичната мобилизация

Топ военни: Хаос обхвана частичната мобилизация

Чрез заплахи за уволнение се налага ред