Кремъл се опитва да се измъкне с призиви и послания от реалността на сериозните проблеми при провеждането на своята "частична мобилизация". Разказите, които произвежда пропагандната машина на руската власт, едва ли обаче ще успокоят руснаците, които вече виждат истинските грешки около себе си. И днес в ежедневната си сводка за войната в Украйна Институтът за наблюдение на войната (ISW) обсъжда ситуацията в Русия след обявяването на частична мобилизация.

Кремъл прехвърля вината за това, че руското правителство не е спазило собствените си обявени критерии за мобилизация, върху неработещите бюрократични институции, и омаловажава широкоразпространените нарушения на обявените принципа за мобилизацията, определяйки ги като индивидуални грешки.

Нарушенията обаче са твърде често срещани, за да бъдат само резултат от индивидуални грешки, и руските граждани ги виждат твърде ясно. За разлика от руските неуспехи в Украйна, които Кремъл успява да омаловажи или отклони, защото гражданите не могат да ги видят пряко, нарушенията на указа за мобилизация са очевидни за много руснаци.

Рекордни опашки от руснаци и по границата с Финландия

Рекордни опашки от руснаци и по границата с Финландия

Въпреки че страната вече обяви ограничения за туристическите визи

За разгласяването на тези нарушения дори не е необходим достъп до медиите или социалните мрежи, защото те се случват на много места и семействата на жертвите могат да разпространяват мъката си от уста на уста.

Руските държавни медии започнаха да признават оплакванията в социалните мрежи за постоянни проблеми в процеса на мобилизация, като до голяма степен хвърлят вината върху предполагаемо немотивираните и небрежни служители на центровете за набиране на военнослужещи. Руските пропагандисти и ръководители на федерални структури активно обсъждат случаи на неправомерна мобилизация на мъже, по-възрастни от максималната мобилизационна възраст, на такива, които никога не са служили, и на такива, които имат здравословни проблеми, чуват се информации и за лошо отношение към мобилизираните лица.

Губернаторът на Омска област Александър Бурков обявява, че бюрокрацията е "враг на патриотизма" и обвинява бюрократите, че се съсредоточават върху изпълнението на неустановени квоти, вместо да изпълняват правилно заповедта за частична мобилизация на руския президент Владимир Путин. Дори един от водещите на държавната телевизия заплашва да накаже служителите на центровете за набиране на военнослужещи, ако не спазват заповедта за ограничена мобилизация на резервистите.

ЕС мисли какво да прави с бягащите от мобилизацията руснаци

ЕС мисли какво да прави с бягащите от мобилизацията руснаци

Мненията са разделени

Само няколко дни след обявената мобилизация медиите вече споделят и отделни истории за освободени впоследствие мобилизирани мъже, които не са били годни за служба. Внушението е, че грешките се поправят, след като се обърне внимание на Кремъл.

Кремъл е изправен пред нелеката задача да успокои руския народ и същевременно да мобилизира достатъчно хора, за да продължи да се сражава.

Сегашният разказ на Кремъл има за цел да успокои разстроеното и паникьосано население с обещанието да поправи и накаже бюрократичните институции за широко разпространените "грешки" в кампанията за мобилизация, но подобни послания едва ли ще решат проблемите на Кремъл. Путин ще трябва да поправи (или поне да изглежда убедителен, че поправя) мобилизационната бюрокрация, разпръсната в 11 часови пояса, като същевременно я накара да изпълни мобилизационните квоти, които й е определил за подкрепа на военните усилия. Тези императиви вероятно взаимно ще се изключат за кратък период от време. Освен това Кремъл рискува допълнително да подкопае тази критична бюрократична институция в един важен период, като непрекъснато я обвинява за неуспехи, за които вероятно не носи вина само тя.

Руски депутат иска забрана за напускане на страната за мъжете в боеспособна възраст
Обновена

Руски депутат иска забрана за напускане на страната за мъжете в боеспособна възраст

Кремъл призна, че някои повиквателни са били издадени по погрешка

При нормална селективна мобилизация на резервите правителството би призовало резервисти въз основа на списъци на лица, които имат военен опит и са в подходяща възрастова група. Най-вероятно Кремъл е определил квоти, които местните служители трябва да запълнят, и е наблегнал на изпълнението на тези квоти.

Дори едно умело извършено привличане на резервите на Русия едва ли обаче ще създаде значителна бойна мощ в Украйна в близко бъдеще. ISW напомня, че финансово мотивираните реформи в МО, които през 2008 г. намалиха срока на наборната служба от две на една година, означават, че и новоприетите след 2008 г. не са били обучени до ниво на компетентност, което би ги направило полезни за сегашните усилия на Русия без значително допълнително обучение.

Планираното от Кремъл анексиране на окупираната Украйна може да се осъществи малко преди или малко след 1 октомври, когато започва обичайният есенен цикъл на руската военна повинност, за да се даде възможност за принудително призоваваните украински цивилни граждани да се бият срещу Украйна. Ако това се случи, Кремъл вероятно ще нареди на руското министерство на отбраната да включи украинските цивилни граждани в окупираната и новоприсъединената украинска територия в руския наборен цикъл, разширявайки принудителната мобилизация на украински цивилни граждани за борба срещу Украйна.

Британското разузнаване: Първите мобилизирани руснаци вече са във военните бази

Издадени са десетки хиляди повиквателни

ISW вече е оценявала, че един от мотивите на Путин да нареди мобилизация и анексиране в синхрон е да разшири принудителната мобилизация на украински цивилни граждани, но тези цивилни граждани не отговарят на правните критерии за настоящата заповед на Кремъл за частична мобилизация - почти никой от тях в подлежащите на мобилизация възрастови категории и вероятно няма опит в руската армия. Като "руски" граждани според руското законодателство обаче всички украински мъже на възраст между 18 и 27 години в анексираните територии ще получат право на военна повинност. На 26 септември руски milblogger твърди, че руското министерство на отбраната ще построи филиал на Нахимовското военноморско училище в окупирания Мариупол, Донецка област, което показва до каква степен руските военни възнамеряват да се внедрят в окупираната украинска територия.

Руски официални лица вече са мобилизирали украински граждани да се борят срещу Украйна. Пример са твърденията на назначения от Русия окупационен губернатор на Севастопол Михаил Развожаев за мобилизирани около 2000 души в окупираните територии Крим и Севастопол.

А и руските власти вече са създали условия за по-масова мобилизация на украинските мъже след официалното анексиране. Украинският съветник на военната администрация на Херсонска област Серхий Хлан съобщи на 25 септември, че руските окупационни власти не разрешават на мъже под 35 години да напускат окупирания Херсон. Кметът на окупирания Мелитопол Иван Федоров съобщи, че Кремъл е инструктирал руската окупационна администрация на Мелитопол да сформира доброволчески батальон от 3000 души до 10 октомври. Украинският началник на военната администрация на Луганска област Серхий Гайдай съобщава на 26 септември, че руските окупатори в Сватово, Луганска област, са издали заповеди за мобилизация на всички мъже в района и че руските власти в анексирания Луганск по същия начин ще мобилизират всички украински мъже.