На руските мъже в боеспособна възраст не трябва да се разрешава да пътуват в чужбина. За това настоя високопоставен руски депутат, цитиран от "Ройтерс".

Изказването му идва на фона на нарастващото обществено безпокойство, че ще бъде обявено затваряне на границите, за да се спрат хората, които бягат от военна служба.

На всеки, който е в наборна възраст, трябва да бъде забранено да пътува в чужбина в настоящата ситуация, категоричен бе Сергей Цеков, член на Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент.

След като миналата седмица президентът Владимир Путин обяви частична военна мобилизация, полетите за напускане на страната бяха разпродадени и бяха организирани протести в градове в цяла Русия.

Новината предизвика паника, че мъжете в боеспособна възраст ще бъдат връщани на границите.

ISW: Твърдият подход на Кремъл за мобилизация отблъсква руснаците

ISW: Твърдият подход на Кремъл за мобилизация отблъсква руснаците

Въпреки заявките на Москва, се оказва, че се подбират всякакви хора за войната в Украйна

Друг депутат омаловажи идеята за затваряне на граници и подчерта, че правителството предоставя мерки за подкрепа на мъжете, които са призовани на военна служба.

Бих искал да приканя всички колеги, вместо да нажежават ситуацията, да обърнат внимание на въпросите за социалната подкрепа на гражданите, които подлежат на мобилизация, отвърна Андрей Клишас, също член на Съвета на федерацията.

Впоследствие от Кремъл заявиха, че не са взети решения за затваряне на границите.

Горителят на руския президент Дмитрий Песков също така призна, че някои повиквателни са били издадени по погрешка и увери, че грешките ще бъдат поправени.

След обявяването на мобилизацията военните комисари в поне четири руски региона са подписали заповеди, с които забраняват на наборниците да напускат градовете си. В руските социални мрежи и канали се разпространява информации, че се получили призовки и хора без никакъв военен опит и научни работници.

Впоследствие от руското Министерство на отбраната уточниха, че някои руски експерти в областта на технологиите, банкери и журналисти в държавните медии няма да бъдат призовани да служат в Украйна като част от руската мобилизационна кампания.

Британското разузнаване: Първите мобилизирани руснаци вече са във военните бази

Издадени са десетки хиляди повиквателни