Някои руски експерти в областта на технологиите, банкери и журналисти в държавните медии няма да бъдат призовани да служат в Украйна като част от руската мобилизационна кампания. Това обявиха от Министерството на отбраната на Русия, съобщава "Ройтерс".

По-рано тази седмица министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Москва ще се стреми да събере още 300 000 войници за конфликта в Украйна в това, което Кремъл нарече "частична мобилизация".

Разделът от официалния указ за обявяване на мобилизация, включващ броя на резервистите, които ще бъдат мобилизирани, беше секретен и непубликуван, посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той отхвърли вчерашния доклад на независимия вестник "Новая газета", съгласно който Кремъл всъщност възнамерява да мобилизира до 1 милион резервисти за войната в Украйна.

Министерството на отбраната уточни, че някои служители, работещи в индустрии от критично значение, ще бъдат изключени от кампанията в опит да се "осигури работата на специфични високотехнологични индустрии, както и на финансовата система на Русия", така че те да не бъдат засегнати от първата военна мобилизация на Русия от Втората световна война насам.

Изключенията се отнасят за някои служители в ИТ сектора, в сектора на телекомуникациите, финансови специалисти, както и за някои служители в "системно важни" медии, се посочва в изявление на ведомството.

ISW: Твърдият подход на Кремъл за мобилизация отблъсква руснаците

ISW: Твърдият подход на Кремъл за мобилизация отблъсква руснаците

Въпреки заявките на Москва, се оказва, че се подбират всякакви хора за войната в Украйна

Допълва се, че ръководителите на компании трябва да изготвят списъци на своите служители, които отговарят на критериите, така че те да могат да бъдат изключени от мобилизационната кампания.

В сряда руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация в страната. Той аргументира решението си с мотива, че Москва трябва да предприеме необходимите стъпки, за да защити своя суверенитет, тъй като Западът се стреми да "отслаби" и "унищожи" Русия.

Руският президент обвини Запада, че е наредил на Украйна да подкопае мирните преговори с Москва, заявявайки, че Западът няма да бъде доволен от мирно решение на конфликта.

След обявяването на мобилизацията военните комисари в поне четири руски региона са подписали заповеди, с които забраняват на наборниците да напускат градовете си. В руските социални мрежи и канали се разпространява информации, че се получили призовки и хора без никакъв военен опит и научни работници.

Еднопосочните полети от Русия се разпродадоха, след като Путин обяви частична мобилизация

Еднопосочните полети от Русия се разпродадоха, след като Путин обяви частична мобилизация

Съобщението породи страх, че на мъжете в боеспособна възраст няма да им бъде разрешено да напуснат страната