От началото на пълномащабната война в Украйна са загинали 5937 руски военнослужещи. Данните представи руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

Руското военно ведомство не е посочвало броя на жертвите от 25 март, когато ведомството съобщи за 1351 загинали. От началото на войната си в Украйна само два пъти са изнасяни данни за жертвите.

"Не мога да не кажа, че отдавна не сме говорили за това: нашите загуби. Загубите ни в специалната операция възлизат на 5937 души", заяви Шойгу в интервю за телевизионния канал "Русия-24", веднага след като руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация в страната.  

Шойгу оценява загубите на украинската армия на около 61 000 убити и над 49 000 ранени, като обяснява, че на първоначален етап украинските въоръжени сили наброяват около 201 - 202 хиляди души. Т.е. според руската оценка близо половината от своите войници Украйна вече е загубила.

"Ще бъдат призовани триста хиляди резервисти", заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу. По думите му набирането на служители няма да бъде еднократно.

Русия воюва не толкова с Украйна, колкото с колективния Запад в рамките на специална операция, заяви още руският министър на отбраната Сергей Шойгу и се обоснова с факти.

Според него реално в Киев командването е поето от Запада. Там се намира западно командване от 150 военни специалисти. Това е западното командване в Киев, което отговаря за всички тези неща, операции", каза Шойгу в интервю за телевизионния канал "Русия-24".

"Тук, естествено, не мога да не подчертая, че в момента сме във война не толкова с Украйна, с украинската армия, колкото с колективния Запад", каза Шойгу.

Той обясни, че Украйна е изчерпала собствените си оръжия, останали от съветско време. Много европейски страни, които също са имали оръжия съветско производство, "изчистиха всичко, което имаха, всички складове и ги претърсиха", предавайки оръжията на Украйна. Западът обаче продължава да изпраща оръжия на Киев в огромни размери, недоволен е Шойгу.