Твърдият подход на Кремъл към частична мобилизация може успешно да изпълни вътрешната квота на Кремъл от мобилизиран персонал, но е малко вероятно да набере ефективни войници и предизвиква значителна вътрешна реакция срещу малки постижения.

Това прогнозира в своя дневен доклад за военната обстановка в Украйна американският Институт за изследване на войната (ISW).

Руските власти насилствено вербуват руски граждани да се бият в Украйна под крехки предлози, нарушавайки обещанието на Кремъл да вербува само онези с военен опит. Руските власти също демонстративно мобилизират персонал (като протестиращи), които ще влязат във войната в Украйна с ужасен морал. Твърдият подход на Кремъл към частична мобилизация вероятно ще изостри вътрешното недоволство от мярка, която би била непопулярна, дори ако беше приложена без суровите подходи, наблюдавани през последните 24 часа.

Кремъл открито не се придържа към обещаните от него условия за частична мобилизация само 24 часа след декларацията си от 21 септември, руски официални лица по-рано твърдяха, че частичната мобилизация ще засегне само 300 000 мъже и то само тези с предишен военен опит.

ISW: И с частичната мобилизация Путин няма да промени хода на войната в Украйна

ISW: И с частичната мобилизация Путин няма да промени хода на войната в Украйна

Мобилизираните от Курска област ще се хвърлят в боя веднага

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на 22 септември, че практиката да се раздават мобилизационни съобщения на задържани протестиращи не противоречи на закона за мобилизацията от 21 септември. Заплахата на Песков противоречи на твърдението на Кремъл, че ще се въздържа от мобилизиране на хора извън съставените списъци на резервистите. Западни и руски опозиционни медии съобщиха за случаи на руски военни комисари, администриращи известия за набор на протестиращи в Москва и Воронеж. Руските опозиционни медии също съобщиха за банков ИТ специалист, който е получил известие за набор, въпреки че никога не е служил в армията или е посещавал курсове за военно образование в университета.

ИТ специалистът вероятно е един от многото руснаци, получили предизвестия за мобилизация, въпреки че не отговарят на посочените критерии за частична мобилизация. Студент от университет в Бурятия пусна кадри на Росгвардия и военна полиция, които изтеглят ученици от уроци, според съобщенията за мобилизация, въпреки че руският министър на отбраната Сергей Шойгу многократно заявява, че руските студенти няма да бъдат мобилизирани.

Русия няма да праща новобранци в Украйна

Русия няма да праща новобранци в Украйна

Това са съобщили от руския Генерален щаб

Квотите на Кремъл вероятно ще принудят местните служители да мобилизират всички мъже, независимо от техния военен статус, за да изпълнят квотите. Квотата за мобилизирани мъже остава непроверима, като служители на Кремъл твърдят, че Русия ще мобилизира само 300 000 мъже, а източници на руски опозиционни медии предполагат, че броят им може да достигне милион. Независимо от общата квота, руските федерални субекти, изпълняващи заповедта за мобилизация, вероятно ще предприемат мерки за набор извън очертаната повиквателна резервистка. Някои руски федерални субекти като Република Якутия (Саха) и Курска област налагат закони, ограничаващи резервистите да напускат местата си на постоянно пребиваване.

Съобщава се също, че руските офицери и полиция прилагат безскрупулни мобилизационни практики (както ISW забеляза преди това по време на своите криптомобилизационни кампании), като извикват мъже по телефона, издават известия посред нощ и уведомяват мъжете за тяхната мобилизация чрез държавни социални помощи уебсайтове.

Русия призовава 1 млн. резервисти?

Русия призовава 1 млн. резервисти?

Говорителят на Кремъл отрича

Освен това, Кремъл вероятно ще мобилизира етнически неруски и имигрантски общности с непропорционална скорост. Член на Руския съвет по правата на човека в Кремъл Кирил Кабанов предложи задължителна военна служба за имигранти от Централна Азия, които са получили руско гражданство през последните десет години, заплашвайки да конфискува руското им гражданство, ако не се мобилизират.

Current Time съобщи, че жителите на Курумкан, село в Република Бурятия, отбелязват, че руските военни офицери са мобилизирали около 700 мъже от общото население от 5500 души.

Ако свидетелските доклади от Курумкан са точни, те биха показали, че руските служители са мобилизирали около 25% от мъжкото население от едно село в етнически бурятски район. Арменски канал в Telegram публикува мобилизационен списък от Туапсе, Краснодарски край, който според сведенията се състои от 90% етнически арменци, въпреки че общата арменска общност в града е само 8,5% от населението.

Твърдият подход на Кремъл към мобилизацията предизвиква обществен гняв и недоверие в цяла Русия. Независимият руски правозащитен източник OVD-Info съобщи, че протести са се състояли в 42 града в страната, включително протести дори в малки села в Република Дагестан.

Неидентифицирани нападатели подпалиха няколко центъра за набиране на военни и местни административни сгради в Нижни Новгород, Санкт Петербург, Толиати и Забайкалски край.

Кремъл вероятно ще овладее подобни протести през следващите дни. Въпреки това, обявяването на частична мобилизация и очевидното пренебрегване дори на продиктуваните от правителството параметри за мобилизацията може да отблъсне загрижените групи от руската общественост, които преди това бяха по-толерантни към по-малко лично въздействащото руско нахлуване в Украйна.

Зеленски: Мобилизацията е признание за провала на Русия в Украйна

Зеленски: Мобилизацията е признание за провала на Русия в Украйна

Протестирайте и не бъдете съучастници, обърна се той с призив към руснаците

Кремъл вероятно се е опитал да омаловажи размяната на затворници с Украйна, която е силно непопулярна сред руските националисти и военни кореспонденти, като предприе размяната в същия ден, когато Путин обяви частична мобилизация. На 21 септември Кремъл размени 215 украински военнопленници, включително пленени чужди граждани и лидери на батальон Азов, за най-малко 55 руски военнопленници и политически затворници, включително личния приятел на Путин, украинския милиардер Виктор Медвечук.

Руското министерство на отбраната заяви на 22 септември, че руски военнопленници от ДНР и ЛНР са в "смъртна опасност" в украински арест.

Крайнодесни руски военни кореспонденти разкритикуваха обмена и попитаха дали Кремъл се е отказал от "денацификацията" на Украйна, една от заявените цели на руската инвазия.

Пропагандистите на Кремъл силно рекламираха залавянето и планираното преследване на персонала на Азов, обвинявайки ги, че са украински нацисти. Други милиблогъри критикуваха Кремъл, че е позволил това, което те нарекоха украински информационни операции и "позволява на Киев да манипулира настроенията в Русия".

Чеченският лидер Рамзан Кадиров описа размяната като "неразбираема", намекна, че чеченските сили са измъчвали азовски затворници в плен и намекна, че руските сили, които залавят "нацисти", трябва да ги убият, вместо да ги вземат като военнопленници, ако ще бъдат предадени обратно в Украйна. Измъчването или убиването на военнопленници е военно престъпление и нарушение на Женевските конвенции.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) обяви, че е започнала преговори за създаване на зона за ядрена безопасност около Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). Подобни преговори едва ли ще подобрят значително ситуацията поради продължаващите руски усилия да организира провокации в централата. Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси заяви на 22 септември, че МААЕ е започнала "продуктивни разговори" с украинския външен министър Дмитро Кулеба, руския външен министър Сергей Лавров и френския президент Еманюел Макрон с цел създаване на зона за ядрена безопасност и защита в АЕЦ.

Въпреки положителните намерения на външните преговарящи, руските сили могат да използват преговорите като възможност да организират нови провокации в АЕЦ и да обвинят украинските войски в застрашаване на безопасността на централата, както многократно са правили в миналото. Както ISW съобщи по-рано, руските сили преди това използваха присъствието на МААЕ в АЕЦ, за да обвинят Украйна в незачитане на ядрената безопасност и да обвинят украинските сили за обстрела на централата, въпреки че не бяха в състояние да предоставят визуални доказателства в подкрепа на своите обвинения.

Руските власти може да се опитат да използват преговорите с МААЕ, за да обвинят Украйна в ядрена безотговорност в опит да омаловажат продължаващата западна подкрепа за Украйна.

МААЕ: Има малки стъпки напред към зона за сигурност около АЕЦ Запорожие

МААЕ: Има малки стъпки напред към зона за сигурност около АЕЦ Запорожие

Нужно е да се действа бързо

Украинските сили вероятно са продължили ограничени контранастъпателни операции по границата между Харков и Луганска област на 22 септември. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските войски са отблъснали руска атака срещу Купянск (североизточната част на Харковска област, близо до границата между Харков и Луганска област).

Докладът на Генералния щаб е в съответствие с твърденията на руския военен кореспондент, че украинските войски са успели да пробият руската отбрана по линията, която минава между Дворична (15 км североизточно от Купянск), за да заобиколи Купянск от север и да пресече река Оскил, за да застраши руските позиции точно на изток.

Въпреки че ISW не може независимо да потвърди тези руски твърдения, те са в съответствие с предишни доклади за продължаващите украински усилия за проникване в настоящите руски отбранителни линии, които минават покрай река Оскил и се натискат на изток.

Украинските сили вероятно са продължили атаките към Лиман на 22 септември. Няколко руски източника съобщават за битки на северозапад от Лиман и твърдят, че украинските войски са проникнали в руската защита в Ридкодуб и Карпивка, и двете на 20 км северно от Лиман.

Руски източници също заявиха, че украинските сили са пробили Коровий Яр (22 км северозападно от Лиман) и продължават атаките в Дробишеве (точно западно от Лиман).

Украйна трябва да разминира 12 000 кв. км в Харковска област

Украйна трябва да разминира 12 000 кв. км в Харковска област

Това може да отнеме няколко години

Украинският генерален щаб изглежда потвърди, че украинските войски са направили допълнителен напредък на север от Лиман и заяви, че руските войски са обстрелвали Яцковка (25 км северозападно от Лиман) и Коровий Яр, което показва, че руските сили са насочени към новопревзетите украински позиции в този район.

Украински военни запазиха оперативното си мълчание по отношение на украинските наземни атаки в област Херсон на 22 септември и повториха, че украинските сили провеждат кампания за възбрана на оперативно ниво в област Херсон. Украинският генерален щаб и Южното оперативно командване на Украйна отбелязаха, че украинските сили продължават да нанасят удари по концентрации на руска сила и техника, контролни пунктове, логистични възли и транспортни средства през Херсонска област.

Кадрите в социалните медии предоставят визуално доказателство за продължаващите украински усилия за блокиране на руските позиции в Херсонска област на 21 и 22 септември. Геолокирани кадри от 22 септември показват последиците от украинските удари в град Херсон.

Южното оперативно командване на Украйна също така заяви, че украинските войски са ударили руски позиции и конгломерации на оборудване около Нова Каховка, Берислав и Лвове, по цялото протежение на река Днепър и в рамките на 50 километра източно от град Херсон. Кадри също показват удари по Нова Каховка през нощта срещу септември 21.

Южното оперативно командване на Украйна заяви, че руските сили са преразположили части за противовъздушна отбрана в Берислав, което предполага, че продължаващите удари оказват постоянен натиск върху руските позиции в Херсонска област и налагат засилени отбранителни мерки. Украинските сили също така удариха руски позиции в северната част на Херсонска област около Нововоскресенске.

Нито руски, нито украински източници обсъдиха конкретни украински контраофанзивни сухопътни маневри в област Херсон на 22 септември. Руски милблогър твърди, че неуточнени позиционни битки, протичащи в посока Николаев (вероятно северозападно от град Херсон близо до границата на област Херсон-Николаев) и в посока от Кривий Рог (северна Херсонска област), но не предостави повече подробности.

ISW: Русия прави опит за организирано изтегляне в западен Херсон

ISW: Русия прави опит за организирано изтегляне в западен Херсон

За да избегнат хаотичното бягство както стана в Харковска област

Друга засегната от ISW основна тема за пореден път са подготвяните от Русия референдуми в украински територии. 

Руските окупационни сили набързо поставят условия за провеждане на фиктивни референдуми за анексиране в окупирана Украйна от 23 до 27 септември. Генералният щаб на Украйна съобщи на 22 септември, че руските окупационни власти в Старобиск, Луганска област, формират въоръжени групи, които да обикалят от врата на врата и да принуждават местните да участват в референдума.

Съобщава се, че окупационните власти забраняват на местното население да напуска града по време на референдума. Генералният щаб на Украйна също съобщи, че руските окупационни власти в Херсонска област подготвят пропагандни кампании за легитимиране на референдумите, като формират "избирателни комисии" и предпоставят разпределянето на хуманитарна помощ на цивилни, предоставящи личната си информация на окупационните власти - лична информация, която руските власти вероятно ще се използва за фалшифициране на протоколите за гласуване. Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщи на 22 септември, че е прихванала документи от руското посредничество Донецка народна република (ДНР), в които се предполага, че служители на ДНР ще позволят на деца на възраст 13-17 години да участват във фиктивния референдум за анексиране на Русия.

Руските служители създадоха избирателни секции в части от Русия, уж за да дадат възможност на разселените (в много случаи означаващи отвлечени) украински жители на окупираните територии да "гласуват". Руските официални лица вероятно ще използват тези стотици избирателни секции, за да фалшифицират по-лесно фалшивите референдуми. Посланикът на така наречената Луганска народна република (ЛНР) в Русия Родион Мирошник обяви на 22 септември, че ЛНР е създала 201 избирателни секции в цяла Русия за разселените жители на ЛНР, за да "гласуват".

Руските власти са създали 135 избирателни секции в Ростовска област на Русия за разселени украинци, за да гласуват на фиктивния референдум за ДНР, ЛНР, Херсон или Запорожие. Руските окупационни служители в Украйна вероятно очакват да бъдат принудени да предоставят персонал, за да изпълнят руските регионални мобилизационни квоти, след като Кремъл анексира окупираните украински територии.

Референдуми ще има в ЛНР, ДНР, Херсон и Запорожие

Референдуми ще има в ЛНР, ДНР, Херсон и Запорожие

Парад на референдумите - и в Запорожие се подготвят

Представители на ДНР съобщиха, че ще преустановят усилията за мобилизация по време на периода на референдума, но все пак ще приемат кандидати за доброволна договорна служба между 23-28 септември.