Обявената от руския президент Владимир Путин "частична мобилизация" няма да повлияе съществено на хода на войната през следващите месеци.

Това прогнозира в своя дневен доклад за военната обстановка в Украйна американският Институт за изследване на войната (ISW).

Над 1400 души арестувани за часове в Русия след обявената частична мобилизация

Над 1400 души арестувани за часове в Русия след обявената частична мобилизация

В Москва - 536, в Петербург - над 524 души

Неговите експерти посочват, че Путин не е отправил изрична заплаха за използване на ядрено оръжие, ако Украйна продължи с контраофанзивните операции за освобождаване на окупираните от руската армия територии.

Освен това не е ясно каква част от руския резерв вече е била изпратена да се сражава в Украйна. През ноември 2021 г. представители на западното разузнаване съобщиха, че Русия е призовала "десетки хиляди резервисти" като част от предвоенната си мобилизация.

Путин обяви частична военна мобилизация
Обновена

Путин обяви частична военна мобилизация

Москва е готова да използва "всички налични средства", за да се защити

След това през юни 2022 г. украинските военни съобщиха, че руските сили са ангажирали 80 000 запасняци да се сражават в Украйна.

От ISW предполагат, че в този период руските военни вероятно са призовали най-боеспособните си запасняци да се бият в Украйна.

Така настоящата частична мобилизация ще започне с привличане на по-малко боеспособен персонал, коментират американските военни експерти.

Частичната мобилизация ще се извърши на планирани етапи, разкри в интервю от 21 септември руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

Това вероятно изключва внезапно нахлуване в Украйна на руски сили, което би могло драматично да промени хода на войната.

Руски опозиционери зоват за протести срещу обявената частична мобилизация

Руски опозиционери зоват за протести срещу обявената частична мобилизация

Според Алексей Навални Путин изпраща повече руснаци на смърт заради една неуспешна война

По този начин частичната мобилизация в Русия няма да лиши Украйна от възможността да освободи още от окупираната си територия през зимата.

Освен това наборната служба в Русия е едва една година. Обучението на наборниците се извършва по стари методики и липсата на адекватна политика за викането в запас през годините прави руските резервисти зле обучени и без мотивация. Не трябва да се забравя, че имащите боен опит руснаци вече седми месец се сражават в Украйна, търпейки загуби.

Друг не по-малко маловажен проблем е какво обучение ще получат запасняците, призовани в рамките на частичната мобилизация. Шойгу описва целенасочен процес на обучение, който ще запознае или припомни мобилизираните резервисти с операции на ниво екипаж и отделение, а след това и на взвод, преди да бъдат изпратени да се бият. Този процес би трябвало да отнеме седмици, ако не и месеци, за да се приведат резервистите от цивилния живот във военна готовност.

И Шойгу воюва с "колективния Запад", призовава 300 хил. резервисти

И Шойгу воюва с "колективния Запад", призовава 300 хил. резервисти

5937 руски военнослужещи са загинали срещу поне 61 000 убити украинци

Ръководителят на Комитета по отбрана и сигурност към Съвета на федерацията Виктор Бондарев съобщи, че мобилизираните запасняци ще се обучават повече от месец, преди да бъдат изпратени. От друга страна, военният комисариат в Курска област съобщи, че резервистите под 30 години ще бъдат изпратени веднага в Украйна без допълнително обучение.

Украинските сили вероятно са продължили настъпателните операции около Лиман.

Украинските сили нанесоха удари северно и източно от град Херсон като част от кампания за пресичане на оперативно ниво срещу руски логистични, военни и транспортни средства в Херсонска област.

Украински и руски източници идентифицираха три района на военна активност на 21 септември: северозападно от град Херсон, близо до украинския плацдарм над река Инхулец и южно от границата между Херсон и Днепропетровска област в района на Високопиля.

Руските федерални субекти (региони) продължават с тайната мобилизация независимо от обявената от руския президент Владимир Путин частична мобилизация.

Окупираният Херсон също поиска "референдум"

Окупираният Херсон също поиска "референдум"

По-рано представители на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република

Назначените от Русия окупационни администратори вероятно увеличават мерките за правоприлагане и филтриране в окупираните райони на Украйна в подготовка за референдумите за фиктивно анексиране, провеждани от Русия.