"Общественият съвет" на Херсонска област в Украйна, създаден от окупационните власти, поиска от "военната и гражданската администрация" на Херсонска област да проведе незабавен "референдум" за присъединяването на областта към Русия.

"Смятаме, че е по-навременно от всякога да вземем твърдо решение за незабавно провеждане на референдум за присъединяване на Херсонска област към Руската федерация", се казва в текста на призива.

По-рано представители на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република поискаха незабавни "референдуми" за присъединяване към Русия.

Ръководителят на украинската Луганска област Серхий Гайдай смята, че сепаратистите от Донбас са уплашени от украинската контраофанзива и затова искат от Русия да анексира окупираните украински територии, за да получат повод за обща мобилизация и да започнат нов кръг от войната.

Украйна удари сгради на окупационната власт в Херсон по време на важно заседание

Украйна удари сгради на окупационната власт в Херсон по време на важно заседание

Има загинали и ранени

Според различни анализатори на военните действия, въпреки изненадващата контраофанзива в Харковска област, украинската армия не е спряла, макар и с малко да напредва и в Херсонска област. За референдум в областта назначените окупационни власти говорят още от първите месеци на офанзивата, като дори имаше подозрения, че се подготвя той да се проведе паралелно с изборната седмица в Русия - от 9 до 11 септември. Също така се появиха и съмнения дали Русия няма да прибегне до анексия.

Подготовката обаче бе отменена от съображения за сигурност

Защо Херсон е толкова важен?

Защо Херсон е толкова важен?

Това е връзката по суша с Крим

Още през лятото украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че новите така наречени "референдуми" в окупираните територии ще затворят за Руската федерация възможността за преговори както с Украйна, така и с цивилизования свят.