Херсонска област е готова за референдум за присъединяване към Руската федерация, но беше решено той да се отложи поради ситуацията със сигурността. Това съобщи в понеделник Кирил Стремоусов, заместник-началник на окупационната администрация на региона, предава ТАСС.

"Подготвихме се за вота, искахме да имаме референдум в близко бъдеще, но заради всички събития, които се случиха сега, мисля, че засега ще направим пауза. Това ще бъде разбираемо практично, защото ние не бягаме, а основната задача, която изпълняваме - да храним населението, да го обезопасяваме", каза той в ефира на телевизионния канал "Россия-1".

Руският чиновник добави, че заплахите на вицепремиера на Украйна Ирина Верешчук, която наскоро обяви наказание от 12 години затвор с конфискация на имущество на жителите на освободените райони за участие в референдум за присъединяване към Руската федерация, няма да попречи той да се проведе в Херсонска област. "Искам да кажа на Ирина Верешчук, използвайки случая: Ирина Верешчук, вие нямате нищо общо с Херсонска област. Това е освободена територия и всичко, което правите там, заплахите, е просто безсмислен вик", заяви той .

"Ние не се страхуваме, не се страхуваме. Ние вече казахме: Херсон е завинаги руски", каза Стремоусов и добави, че "хората са готови да участват в референдум, за да станат пълноправен субект на една голяма обединена страна, която може да ги защити".

В момента почти цялата територия на Херсонска област е извън контрола на Киев. Според окупационната администрация там постепенно се възстановява мирният живот, регионът се интегрира в правното и икономическо поле на Русия, а местните власти обявяват намерението си да се присъединят към Руската федерация чрез референдум. В действителност обаче украинските сили започнаха контраофанзива в края на месец август и вече си върнаха контрола върху няколко населени места, а освен това в областта действа и мрежа от украински партизани, които извършават саботажи срещу руска военна инфраструктура, а няколко представители на окупационните власти бяха убити при атентати с неизвестен автор. Партизаните заплашиха,че ще атакуват местата, в които ще се гласува на евентуален референдум и предупредиха хората да не вземат участие в подобни инициативи, които се разглеждат като незаконни от украинските власти.