Подкрепяните от Русия сепаратисти в южния украински град Херсон заявиха, че украинските сили са бомбардирали сгради на окупационната администрация в петък. Има загинали и ранени, предава Ройтерс.

Кирил Стремоусов, назначеният от Русия заместник-ръководител на Херсонска област, каза пред руската държавна телевизия, че едно крило на сградата на администрацията в Херсон е било практически унищожено при удара, който според него е нанесен с произведени в САЩ ракети HIMARS.

Отделно главният прокурор на подкрепяната от Русия самопровъзгласила се Луганска народна република (ЛНР) в Източна Украйна и неговият заместник бяха убити от бомбен взрив в техните офиси, предадоха руските информационни агенции, като се позоваха на подкрепяни от Русия служители и служби за спешна помощ.

Стремоусов каза, че е твърде рано да се посочи точния брой на жертвите, но има няколко убити и ранени. Той отбеляза още, че по време на ракетната атака в сградата е имало много хора.

По-рано "министърът на здравеопазването" на региона Вадим Илмиев, назначен от Русия, каза пред "Интерфакс", че трима пострадали са хоспитализирани със сериозни наранявания. Разчистването на отломките продължава.

Експлозии и стрелба в град Херсон

Експлозии и стрелба в град Херсон

Украинският генерален щаб засега мълчи

Заместник-началникът на местната окупационна администрация Екатерина Губарева уточни в своя "Телеграм" канал, че ударът е станал "по време на среща на началниците на администрации на градски и общински райони".

Руските сили превзеха Херсонска област заедно с областния й център малко след началото на инвазията си в Украйна на 24 февруари.

Регионът граничи с Кримския полуостров, който Русия отне от Украйна през 2014 г. Украинските сили си върнаха част от територията в района на Херсон като част от контранастъпление през последните седмици.

Защо Херсон е толкова важен?

Защо Херсон е толкова важен?

Това е връзката по суша с Крим