Контраофанзивата в Южна Украйна продължава да оказва значително въздействие върху морала и военни способности на руските сили в Южна Украйна, въпреки, че сега фокусът е насочен около Харковска област. Успехът на последните украински контранастъпателни операции може да окаже влияние върху волята или способността на руското военно командване да използва своевременно новосформираните доброволчески части в Украйна, обобщава Институтът за изследване на войната.

Сателитни изображения на известни руски позиции в Киселовка, на 15 км северозападно от град Херсон, показват, че всички руски превозни средства с изключение на четири са се отдалечили от предишните предни позиции, което е в съответствие със слуховете, че войските на самопровъзгласилата се Донецката народна република (ДНР) са изоставили Киселовка и са се върнали към река Днепър. Киселовка е оперативно значимо място за руските сили около град Херсон, защото е последното голямо селище както по магистрала E58, така и по железопътна линия между настоящите украински позиции и Чернобаевка, най-външният пункт на град Херсон. Очевидното изтегляне на руските войски от тази позиция може да компрометира способността на руснаците да защитават северозападните покрайнини на град Херсон и предполага, че руските войски в този район възприемат ситуацията като непосредствена заплаха за своите позиции. Говорителят на Южното оперативно командване на Украйна Наталия Гуменюк заяви на 12 септември, че руските сили, разположени по десния бряг на река Днепър в Херсонска област, се опитват да преговарят за капитулация под егидата на международното право. Украинските операции в Харковска област едва ли са имали толкова драматичен психологически ефект върху руските войски толкова далеч на юг и както изтеглянето на войските от предните позиции в Киселовка, така и съобщенията за преговори за капитулация са индикатори, че украинската контраофанзива на юг напредва значително, дори ако акцента по тази ос е ограничена от изместването на фокуса към Харков.

САЩ: Руските сили се изтеглят от Украйна

САЩ: Руските сили се изтеглят от Украйна

Агресорът бяга, смята анализатор

Успехът на последните украински контранастъпателни операции може да окаже влияние върху волята или способността на руското военно командване да използва своевременно новосформираните доброволчески части в Украйна. Украинският генерален щаб съобщи, че руското военно командване е спряло изпращането на нови, вече сформирани части в Украйна поради скорошни руски загуби и широко разпространено недоверие към руското военно командване, фактори, които накараха голям брой доброволци категорично да откажат да участват в битка. Тази оценка все още не е потвърдена, но ниският морал, дължащ се на успеха на украинската контраофанзива, може да се окаже пагубен за и без това слабата способност на Кремъл да генерира значими бойни способности. Разполагането на тези новосформирани части за укрепване на отбранителните линии срещу украинските контраофанзиви би било оперативно разумно решение от страна на руското военно ръководство; и забавянето или потенциалното спиране на тези разполагания ще даде време на украинските войски да се консолидират и след това да възобновят офанзивата, ако решат да го направят, без да се налага да се изправят срещу новопристигнали и свежи (макар и недостатъчно обучени и недостатъчно силни) части.

Руските сили не успяват да подсилят новата фронтова линия след украинските успехи в източната част на Харковска област и активно бягат от района или се пренасочват към други оси. Украински източници твърдят, че всички руски сили са напуснали Сватово, Луганска област (около 45 км източно от настоящите украински позиции по поречието на река Оскил), и че в Сватово остават само елементи от милицията на самопровъзгласилата се Луганската народна република (ЛНР) — вероятно местни жители. Кадри в социалните медии показват опашки от автомобили, простиращи се на километри близо до Счастие и Станица Луганска, които са както по протежение на границата на отдавна контролирана територия на ЛНР, така и близо до руската граница. Руските сили и проруските бойци вероятно изпитват психологическия натиск от бързите украински успехи и се стремят да се изтеглят от селищата близо до новата фронтова линия, които разглеждат като уязвими от украинския напредък. Съобщава се също, че отделни проруски сили вече се пренасочваст от Харковска област към югозападната част на Донецка област, което показва, че руското командване не дава приоритет на укрепването на уязвимите позиции източно от река Оскил

Превземането на Изюм от украинските части вероятно е влошило способността на руските сили да нанасят артилерийски удари по магистралата Изюм-Славянск. Украинският генерален щаб отбеляза, че руските сили не са извършили артилерийски удари в посока на Славянск на 12 септември, вероятно имайки предвид населени места северозападно от Славянск на магистрала E40. Руските сили продължават рутинния огън по Славянск и околностите на изток, югоизток и юг.

Руските сили продължиха наземните атаки в Донецка област на 12 септември. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са отблъснали руските наземни атаки срещу различни населени места около Бахмут и Авдеевка. 

Мащабната контраофанзива на Украйна вреди на руските административни способности и кара руснаците да напускат окупираните части на Украйна далеч зад линията на съприкосновение. Украинският съпротивителен център съобщи на 12 септември, че руските сили в цялата окупирана Херсонска област са ограничили общата свобода на движение, засилили са военните контролно-пропускателни пунктове и са увеличили грабежите, особено на мотоциклети и мотопеди. Те правят това според украинската съпротива, за да ги използват да избягат в случай на военен колапс. Подкрепяният от Русия ръководител на окупирания Крим Сергей Аксенов заяви на 12 септември, че служители на руската ФСБ са задържали украински "терористи", които са планирали атака срещу окупационната администрация на Херсон. Украинският център за съпротива също съобщи, че руските сили са увеличили патрулите и контролно-пропускателните пунктове около Мариупол на 12 септември, за да осуетят украинския "саботаж".

Украинският съпротивителен център съобщи, че украинските сили ще използват разпознаване на лица и други разузнавателни данни, за да идентифицират руски служители и украински колаборационисти в новоосвободените украински територии. Украинските сили са арестували ръководителя на окупационната администрация на село Ивановка, Харковска област на 9 септември и назначения от руските сили началник на окупационната полиция за Балаклея, Харковска област до 11 септември и планират да съдят и двамата служители.

CNN: Западът чака отговора на Путин

CNN: Западът чака отговора на Путин

САЩ могат да дадат нови оръжия на Украйна