Украинската обществена телевизия Suspilne съобщи, че от сутринта в Херсон се чуват експлозии и стрелба, а информационната агенция УНИАН публикува видео, заснето в града, на което се вижда стрелба.

Представителят на назначената от руските военни окупационна администрация на Херсонска област Кирил Стремусов заяви в интервю за информационната агенция ТАСС, че в Таврическия район на града е открита и "унищожена" диверсионно-разузнавателна група. Украинската страна все още не е коментирала тези изявления.

По-рано Стремусов заяви, че в Херсонска област има няколко отбранителни линии и че "регионът не е застрашен от настъпление".

Бившият "министър на отбраната" на самопровъзгласилата се Донецка народна република Игор Гиркин (Стрелков) заяви, че сутринта около пет или шест часа украинските войски отново са нанесли мощни удари по моста и пропускателния пункт на руските военни в Херсон.

Украйна продължава да се бие до връщането на всичките си територии

Украйна продължава да се бие до връщането на всичките си територии

Страната е готова да се бори и за Донбас и Крим

В същото време украинският генерален щаб съобщава в сутрешното си обобщение на ситуацията на фронта само, че руската армия е обстрелвала няколко села в посока Южнобужск, както и за неуспешен опит за руско настъпление към едно от селищата в южната част на страната.

През нощта Южното оперативно командване на Украйна съобщи, че ситуацията в региона е постоянно напрегната и че е имало пет атаки от руски самолети. Украинските военни са нанесли удари по 13 контролни пункта на руската армия в Херсонска, Бериславска и Каховска област, както и по обекти на противовъздушната отбрана. По данни на украинските военни руснаците са разрушили прехода през река Днепър край село Лвово.

Според украински и западни източници в Южна Украйна продължава настъпателната операция на украинските въоръжени сили.

ISW: Неясноти за украинската контраофанзива в Херсон

ISW: Неясноти за украинската контраофанзива в Херсон

Спътникови снимки показват руски бойни машини в непосредствена близост до корпуса на реактора в АЕЦ Запорожие

Харков отново под обстрел

Ръководителят на областната администрация на Харков Олег Синегубов съобщи тази сутрин, че центърът на града отново е бил обстрелван. Потвърждение има и от кмета Игор Терехов. По първоначални данни петима души са загинали, а седем са ранени.

Все още не се съобщава точно какво оръжие е било използвано при удара. Ударите са били нанесени по пететажна сграда и детска градина.

Според кмета на Харков Игор Терехов Харков е бил обстрелван от руската артилерия.

В неделя вечерта центърът на Харков също беше обстрелван, като руска ракета се взриви близо до сградата на областната администрация на централния площад в града. В неделя редица региони на Северна Украйна бяха ударени от ракети, според украинския генщаб - от територията на Беларус.