Руската опозиция призова в сряда за протести срещу президента Владимир Путин, след като той нареди мобилизирането на 300 000 резервисти за това, което врагът на Кремъл Алексей Навални нарече престъпна война, съобщава Ройтерс.

Рано тази сутрин Путин нареди първата мобилизация на Русия след Втората световна война и подкрепи плана за анексиране на части от Украйна, предупреждавайки Запада, че не блъфира, когато каза, че е готов да използва ядрени оръжия, за да защити Русия.

Навални, най-известният опозиционен лидер в Русия, който в момента е в затвора, заяви, че Путин изпраща повече руснаци на смърт заради една неуспешна война.

Ясно е, че престъпната война се влошава, задълбочава се и Путин се опитва да въвлече възможно най-много хора в това", каза Навални във видеообръщение от затвора, записано и публикувано от неговите адвокати.

Той иска да оцапа стотици хиляди хора в тази кръв, допълни Навални.

Еднопосочните полети от Русия се разпродадоха, след като Путин обяви частична мобилизация

Еднопосочните полети от Русия се разпродадоха, след като Путин обяви частична мобилизация

Съобщението породи страх, че на мъжете в боеспособна възраст няма да им бъде разрешено да напуснат страната

След инвазията на 24 февруари Путин разби недоволството и медиите с хиляди арестувани на антивоенни протести и нов закон, който предвижда 15-годишни присъди затвор за онези, които разпространяват "фалшиви новини" за армията.

Руската държавна телевизия представя критиците като предатели, които са платени от Запада. Путин обяви, че страната е в битка със Запада за Украйна, която според него се използва от Съединените щати и техните съюзници в опит да унищожат Русия.

Руските антивоенни групи призоваха за улични протести срещу заповедта за мобилизация. Това означава, че хиляди руски мъже, нашите бащи, братя и съпрузи, ще бъдат хвърлени в месомелачката на войната", заявиха от антивоенната коалиция "Весна". Сега войната дойде във всеки дом и всяко семейство.

Антивоенната коалиция призова руснаците да излязат по улиците в големите градове в сряда.

В дните след началото на войната полицията за борба с безредиците потуши нощните улични протести, задържайки най-малко 16 000 протестиращи.