Еднопосочните полети от Русия се разпродадоха, след като президентът Владимир Путин обяви частична мобилизация, с която към военна служба се призовават 300 000 войници от запаса, съобщава агенция Ройтерс.

Съобщението на Путин, направено рано сутринта породи страх, че на мъжете в боеспособна възраст няма да им бъде разрешено да напуснат страната.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу каза, че повиквателна ще получат само тези с военен опит и че студенти и наборници няма да бъдат призовани на активна военна служба.

Въпреки това данните на Google показаха огромен ръст в посещенията на сайта Aviasales, най-популярният сайт в Русия за покупка на самолетни билети.

Директните полети от Мосвка до Истанбул (Турция) и Ереван (Армения), две дестинации, които позволяват на руснаците да пристигат без визи, бяха разпродадени.

Някои маршрути с междинни кацания, включително тези от Москва до Тбилиси също бяха разпродадени.

Руското правителство ще обяви "много скоро" кои категории граждани ще бъдат освободени от мобилизация на резервисти с военен опит за служба в Украйна, съобщи Кремъл в сряда. В коментар пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира възможността за затваряне на границите, за да се попречи на гражданите да избегнат призовката.

Путин обяви частична военна мобилизация
Обновена

Путин обяви частична военна мобилизация

Москва е готова да използва "всички налични средства", за да се защити