Руските сили вероятно се опитват да проведат по-обмислено и контролирано изтегляне в западната част на Херсонска област, за да избегнат хаотичното бягство, което характеризираше срива на руските отбранителни позиции в Харковска област по-рано този месец.

Този акцент поставя в ежедневния си доклад за ситуацията на фронта в Украйна Институтът за изследване на войната (ISW), базиран във Вашингтон.

През последните няколко месеца руснаците усилено подсилват западната част на Херсонска област, включително с въздушнодесантни части и поне някои елементи от 1-ва гвардейска танкова армия. Тези уж по-професионални и добре обучени и оборудвани части са съсредоточени в малък район в Херсонска област и са подготвени за очакваното контранастъпление. Те изглежда се справят значително по-добре от руските сили в Харковска област. Украинците унищожиха редица подразделения на 1-ва гвардейска танкова армия в Харковска област, като ги обърнаха в бягство и заловиха голямо количество висококачествено оборудване. По-лошото представяне на професионалните руски войници в Харковска област в сравнение с тези в Херсонска област може да се дължи на по-слабата концентрация на руски сили в Харковска област, както и на факта, че украинското контранастъпление в Харковска област изглежда изненада руските защитници.

Въпреки това украинската контраофанзива в Херсонска област напредва, а руските сили изглежда се опитват да я забавят и да се оттеглят на по-отбранителни позиции, вместо да я спрат или обърнат. Непрекъснатите украински атаки по руските наземни комуникационни линии през река Днепър в западната част на Херсонска област изглежда оказват все по-голямо въздействие върху руските доставки на десния бряг - последните доклади сочат недостиг на храна и вода в окупирания от руснаците град Херсон и поне временно отслабване на руския артилерийски огън.

Освен това в някои сектори на руската фронтова линия са се сринали, което е позволило настъпление на украинските войски. Украинските сили вероятно ще си върнат голяма част, ако не и цялата западна Херсонска област през следващите седмици, ако продължат да пресичат руската логистика и да продължават настъплението си. Възможно е украинските успехи да продължат да бъдат бавни, ако руските войски успеят да запазят своята съгласуваност, но могат и да се ускорят значително, ако руските сили започнат да се разпадат.

ISW: Русия не може да спре настъплението на Украйна

ISW: Русия не може да спре настъплението на Украйна

Военните действия продължават

Известен руски военен блогър твърди, че миналата седмица руското командване е издало заповед да не отстъпват към всички части, които са в Донбас. В заповедта се изисква руските сили, действащи по оста, да запазят позициите си, независимо от развитието на ситуацията.

Ако информацията на брогъра вярна, тази заповед би била забележителна в два аспекта. Първо, Донецка област е единственият район в Украйна, в който руските сили все още правят опити за настъпателни операции. Има спорадични съобщения за ограничени украински контраатаки, но няма доказателства, че Украйна подготвя широкомащабна контраофанзивна операция в тази област. Заповедта обаче подсказва, че руските военни може да се опасяват от украинско контранастъпление в процепите на последните им офанзивни усилия. Второ, тя показва дълбоко недоверие към бойните способности на частите, получили заповедта, в контраст с очевидно по-високото доверие на руските командири към частите в западната Херсонска област, където изглежда преобладават разумните усилия за провеждане на контролирано изтегляне.

Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили принуждават цивилни граждани да укрепват руските позиции в Чонхар на източната граница между Херсонска област и Крим, което може да означава, че руснаците изграждат отбрана в очакване на украински контраофанзиви на юг от река Днепър. Също така руснаците продължават да изселват цивилни граждани от домовете им западно от град Херсон и в северната част на Херсонска област и все по-често търсят дезертьори в региона.

Кремъл: Херсонска област е под руски контрол

Кремъл: Херсонска област е под руски контрол

Сражения в ключов украински регион

Украински официални лица отрекоха участието на украинските сили в улична стрелба в центъра на град Херсон през нощта на 17 срещу 18 септември, а според командването "Юг" стрелбата е руска провокация. Украинските служби за сигурност по-рано са предупредили цивилните граждани за възможни руски провокации в населените места между 17 и 20 септември, а стрелбата в град Херсон е руски опит за дискредитиране на украинските сили.

Руският президент Владимир Путин все повече разчита на нередовни доброволчески и марионетни сили, а не на конвенционални части и формирования на въоръжените сили на Руската федерация. ISW вече е съобщавала, че през цялото лято и особено след поражението около Харковска област, Путин заобикаля висшето военно командване и ръководството на Министерството на отбраната на Руската федерация. Влошените отношения на Путин с военното командване и Министерството на отбраната на Руската федерация (МО) могат да обяснят отчасти нарастващия фокус на Кремъл върху набирането на доброволци в ad hoc нередовни части, вместо да се опитва да ги привлече в резерв.

Руските федерални субекти вече започнаха да обявяват конкурси за договорна служба в доброволчески части, набират затворници, привличат казашки части, които разполагат с елементи на руските служби за сигурност като Федералната служба за сигурност и Росгвардия и тайно мобилизират хора от окупираните Донецка и Луганска област. Продължаващото фокусиране върху формирането на нередовни части получава известна критика от пенсионирани руски офицери, които призовават за същински конвенционални дивизии, а не за доброволчески батальони.

ISW: Пригожин от "Вагнер" вече е лицето на руската "специална операция" в Украйна

ISW: Пригожин от "Вагнер" вече е лицето на руската "специална операция" в Украйна

Блогъри настояват Готвачът на Путин да смени Шойгу

Формирането на такива ad hoc единици ще доведе до допълнително напрежение, неравенство и цялостна липса на сплотеност между силите . за което съобщават и украински, и руски източници. Руският опозиционен блог "Инсайдър" съобщава за случаи на етническа дискриминация в чеченските части, като отбелязва, че чеченското ръководство изпраща на фронтовата линия нечеченци, преди да ангажира чеченци в битката.

Професионалните военни вероятно ще се сблъскат с поведенчески проблеми сред набраните затворници, особено като се има предвид вероятното преобладаване на затворници, осъдени за насилствени престъпления, наркотици и изнасилвания. Луганската и Донецката народни републики (ЛНР и ДНР) по-рано са отказвали да се бият за територията на другата страна. Всички тези групи имат различни нива на военна подготовка, децентрализирани командни структури и различни възприятия за войната и мотивация за борба, което прави конфликтите и лошата координация на подразделенията по-вероятни. Единственото общо между тях е напълно неадекватното обучение и подготовка за бой.

Формирането на нередовни и набързо обучени части не допринася за ефективната бойна мощ на руските сили, които се сражават в Украйна. Форбс отбелязва, че 3-ти армейски корпус се е втурнал да защитава руските позиции около Харковска област по време на контраофанзивата, но не е успял да промени нищо и се е "стопил". Реално пристигането на все по-голям брой нередовни руски сили на бойното поле имат малко или никакво въздействие върху руските операции.

Готвачът на Путин: Или наемници и затворници, или децата ви

Готвачът на Путин: Или наемници и затворници, или децата ви

Изявление от кетъринг компанията потвърждава участнието на Пригожин във видеото от затвор