От кетъринг компанията на Евгений Пригожин коментираха видеоклипа, в който той агитира осъдени да отидат на война - "Или Частни военни компании* и затворници, или децата ви."

Това са думи на близкия приятел на Путин Пригожин, а част от изявлението публикувано от пресслужбата на "Конкорд" в руската социална мрежа VK.

Изявлението се приписва на самия Пригожин, наречен Готвачът на Путин. Руската редакция на BBC дава цялото изявление като цитат:

"Без съмнение, ако бях затворник, щях да мечтая да се присъединя към този приятелски колектив, за да мога не само да изкупя дълга си към родината, но и да й го върна в излишък.".

ISW: Кремъл спешно набира още военни след поражението в Украйна

ISW: Кремъл спешно набира още военни след поражението в Украйна

Украинските сили продължиха контранастъпателните операции в Източна Украйна

А към критиките, че Кремъл изпраща като войници осъдени с опрощаване на присъдите Пригожин заявява: "И една последна забележка: тези, които не искат Частни армии и затворници да се бият, които спорят по тази тема, които не искат да правят нищо и по принцип не харесват тази тема, както и да изпратят децата си на фронта - или частни армии и осъдени, или децата ви - решете сами."

ISW: Пригожин от "Вагнер" вече е лицето на руската "специална операция" в Украйна

ISW: Пригожин от "Вагнер" вече е лицето на руската "специална операция" в Украйна

Блогъри настояват Готвачът на Путин да смени Шойгу

Вчера във видеоклип, който се разпространява в социалните мрежи, мъж, който много прилича на бизнесмена Евгений Пригожин, агитира осъдените да отидат на война. Не става ясно в коя колония (затвор) се е случило това.

Мъжът от видеото обещава, че ако осъдените издържат шест месеца на фронта, ще бъдат освободени. А ако бъдат убити, ще бъдат погребани там, където са пожелали.

Преди това, сутринта в четвъртък, пресслужбата на "Конкорд" първо коментира видеото с не толкова директно признание, че в него действително е Пригожин. "Наистина можем да потвърдим, че мъжът от видеото има чудовищна прилика с Евгений Викторович. Съдейки по реториката му, той по някакъв начин участва в изпълнението на целите на специалната операция и изглежда, че успява да го направи."

В сянката на войната в Украйна действат главорезите от руската "Вагнер"

В сянката на войната в Украйна действат главорезите от руската "Вагнер"

Частната армия на Путин изпълнява мръсните поръчки на Кремъл

От дълго време от Русия идва информация за мобилизация на осъдени във войната, която Кремъл води в Украйна, срещу обещания за свобода. Основателят на портала Gulagu.net Владимир Осечкин я описва подробно.

В сряда поддръжниците на Алексей Навални разпространиха материал, в който твърдят, че от колонията, в която е затворен опозиционният политик, са били изведени и осъдени. Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна също потвърди тази информация в свой доклад.

 ФБР дава $250 хил. за "главата" на "Готвача на Путин"

ФБР дава $250 хил. за "главата" на "Готвача на Путин"

ФБР добави в списъка си с най-издирваните лица Евгений Пригожин

*Рускоезичните медии използват съкращението ЧВК - частни военни компании, за армията "Вагнер", формирана от наемници.