Украинските сили продължават контранастъпателните операции в Източна Украйна, като оказват все по-силен натиск върху руските позиции и логистичните линии в източната част на Харковска, северната част на Луганска и източната част на Донецка област. Руски източници съобщиха, че украинските сили продължават сухопътните операции югозападно от Изюм, близо до Лиман и на източния бряг на река Оскил, според съобщенията принуждавайки руските сили да се изтеглят от някои райони в Източна Украйна и да подсилят други.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Руските сили в Източна Украйна вероятно ще се борят да задържат отбранителните си линии, ако украинските сили продължат да настъпват на изток.

Кремъл отговаря на поражението около Харковска област, като удвоява криптомобилизацията, вместо да обявява обща мобилизация.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров призова всички федерални субекти да започнат "самомобилизация" и да не чакат Кремъл да обяви военно положение. Кадиров заяви, че всеки федерален субект трябва да докаже готовността си да помогне на Русия, като набере поне 1000 военнослужещи, вместо да изнася речи и да провежда безплодни публични събития. Няколко лоялни руски губернатори публично подкрепиха речта на Кадиров.

Назначеният от Русия ръководител на окупирания Крим Сергей Аксьонов обяви формирането на два доброволчески батальона на полуострова в подкрепа на призивите на Кадиров.

Кадиров отрича каквото и да е отстъпление в Украйна

Кадиров отрича каквото и да е отстъпление в Украйна

Той определя подобни новини за „западна провокация”

Поражението около Харковска област накара Кремъл да обяви кампания за набиране на персонал в цяла Русия. Представители на Кремъл и държавни медии преди това не са отправяли призиви за набиране на персонал в цялата страна, а вместо това са възлагали на местни служители и медии да генерират сили, привидно по тяхна собствена инициатива. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков смътно приветства създаването на батальоните на 12 юли, докато 47 лоялни федерални субекти рекламират и финансират кампанията за набиране на регионални доброволчески батальони.

Известен руски военен блогър и поддръжник на общата мобилизация похвали служители като Кадиров за това, че са поели кампанията за набиране на персонал от неефективното руско министерство на отбраната. Тази промяна в набирането на персонал вероятно ще осигури повече подкрепа за Кремъл сред националистически фигури, които са все по-критични към руското МО, дори ако стремежът не генерира голям брой боеспособни войници.

Украинските власти съобщават за удари по центъра на Харков

Украинските власти съобщават за удари по центъра на Харков

Засега няма информация за пострадали и сериозни разрушения

Кремъл вероятно се е отказал от усилията си да предпази федералните субекти от кампании за набиране на персонал, което може да увеличи социалното напрежение. ISW по-рано съобщи, че Кремъл се е опитал да не прави публична кампания сред жителите на Москва за формирането на базирания там доброволчески полк "Собянински полк".

Руското опозиционно издание The Insider отбеляза, че няколко групи в републиките Бурятия, Калмикия, Тива и Якития (Република Саха) се противопоставят публично на акцента на Кремъл върху вербуването на етническа основа.

Изявлението на Маргарита Симонян за "самомобилизация" предизвика множество негативни коментари сред руснаците, призоваващи руските олигарси да плащат и да се бият във войната.

На 15 септември руското министерство на отбраната обяви, че руският военно-строителен комплекс изгражда нов, модерен "военен град" в Сърноводское в Чеченската република, а според съобщенията градът ще съдържа над 50 обекта за настаняване на базирани в Чечения части.

Фронтовата линия в Източна Украйна се доближи до границите на ЛНР

Фронтовата линия в Източна Украйна се доближи до границите на ЛНР

Украинската контраофанзива продължава

ISW също така обръща внимание на усилията на Русия в самите окупирани територии. Украинският кмет на Мелитопол Иван Федоров съобщи на 14 септември, че руските сили насърчават руската военна служба там. Насилствено или дори доброволно мобилизирани украински цивилни граждани без военен опит, на които е наредено да се бият с по-добре обучените си сънародници, едва ли обаче ще увеличат значително руската бойна мощ в Украйна.

Сепаратистката Донецка народна република (ДНР) вероятно се опитва да спре бягството на своите администратори преди украинската контраофанзива, което показва бюрократичната нестабилност на ДНР. Държавният комитет за отбрана на ДНР отпусна еднократни обезщетения за ранени в размер на 3 млн. рубли и за смърт в размер на 5 млн. рубли за семействата на офицери, държавни служители и служители на Министерството на извънредните ситуации на ДНР, убити при изпълнение на служебните си задължения - това да се обещава плащане на държавни служители се наблюдава за първи път.

От началото на инвазията руските окупационни сили се борят за окомплектоване на местните администрации в окупираните украински територии поради липсата на желаещи украински сътрудници и компетентни бюрократи.

Путин към Си Дзинпин: Русия цени балансираната позиция на Китай по отношение на Украйна
Обновена

Путин към Си Дзинпин: Русия цени балансираната позиция на Китай по отношение на Украйна

Русия подкрепя и принципа "Един Китай"

Изтеглянето на руски сили от централноазиатските държави заслужава внимание в контекста на граничните сблъсъци между Киргизстан и Таджикистан в три отделни инцидента и на фона на подновената агресия между Азербайджан и Армения, която е член на ОДКС.

Кремъл почти сигурно е източил голяма част от силите, първоначално разположени в руските бази в бившите съветски държави, откакто през февруари започна пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, което вероятно отслабва руското влияние в тези държави. Разследване на Радио Свободна Европа / Радио Свобода (RFE/RL) съобщи на 14 септември, че руската армия вече е разположила приблизително 1500 руски служители от руската 201-ва военна база в Душанбе, Таджикистан, в Украйна от началото на пълномащабното нахлуване и планира да разполагане на още 600 служители от съоръжения в Душанбе и Бохатар, южен таджикски град, в бъдеще.