Повече от 100 арменски войници са били убити в граничните сблъсъци с Азербайджан от понеделник. Това съобщи арменският премиер Никол Пашинян, цитиран от BBC.

Говорейки пред парламента на страната си, премиерът Никол Пашинян каза, че 105 арменски военни са били убити от понеделник вечерта при атаки, за които той обвини за Азербайджан.

Той също така обвини азерските войски, че са окупирали 10 кв. км арменска територия тази седмица и каза, че сега се е обърнал към Русия за военна помощ. Русия е дългогодишен съюзник на Армения.

Армения алармира, че конфликтът с Азербайджан може да прерасне в пълномащабна война

Армения алармира, че конфликтът с Азербайджан може да прерасне в пълномащабна война

Напрежението в Нагорни Карабах продължава да ескалира

Тъй като Русия е заета с войната в Украйна, най-голямата европейска сухопътна инвазия след Втората световна война, дълго кипящото напрежение кипи през последните дни в бившите съветски републики както в Кавказ, така и в Централна Азия.

Конфликтът в Южен Кавказ, на кръстопътя на Европа, Азия и Близкия изток, може да привлече големи сили като Русия и Турция, като същевременно застраши тръбопроводите, които доставят каспийски петрол и газ на запад.

Русия е водещата сила в Кавказ и разполага с мироопазващи войски в зоната на азерско-арменския конфликт като гарант за споразумение, сложило край на шестседмична война преди две години за Нагорни Карабах.

Путин се опитва да помири отново Армения и Азербайджан

Путин се опитва да помири отново Армения и Азербайджан

Армения съобщи за 49 убити, Баку не разкрива своите загуби

Азербайджан обвинява Армения, че е започнала сблъсъците. Баку твърди, че арменски диверсионни части са се опитали да минират азерските позиции, което е накарало войниците да отговорят. Армения отрича азерския наратив.

Турция подкрепи Азербайджан. Турските дронове Bayraktar TB2 бяха използвани във войната в Карабах и бяха използвани срещу руските сили за нахлуване в Украйна.

Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), воден от Русия военен съюз на бивши съветски републики, който включва Армения, но не и Азербайджан, реши във вторник да изпрати наблюдателна мисия в Армения.