Хиляди протестиращи се събраха в арменската столица Ереван в четвъртък, за да поискат оставката на премиера Никол Пашинян след решението му да отстъпи няколко гранични села на съседа и дългогодишен съперник Азербайджан, съобщава "Ройтерс".

Припомняме, че Армения заяви миналия месец, че ще върне необитаемите села, тъй като и за двете страни това е важен крайъгълен камък към мирното споразумение след последния военен конфликт.

Решението разгневи мнозина в Армения. Почти 100 души, протестиращи срещу този ход, бяха задържани миналия месец в Ереван, след като полицията каза, че са отказали да изпълнят техните заповеди.

Армения върна 4 села на Азербайджан

Армения върна 4 села на Азербайджан

Разположени на тяхната обща граница

Протестиращите, водени от високопоставен арменски духовник, пристигнаха в столицата Ереван в четвъртък, след като вървяха няколко дни от село в североизточната част на страната, на разстояние около 160 км.

Видео, публикувано от арменски медии в четвъртък, показва хиляди хора, които се събират на централния площад на Републиката в Ереван и развяват арменски знамена.

"Никол Пашинян, даваме ти един час да си подадеш оставката, каза духовникът архиепископ Баграт Галстанян, цитиран от арменски медии. Вече нямате власт в Армения".

Армения е договорен съюзник на Русия и традиционно най-близкият партньор на Москва в Южен Кавказ, но двустранните отношения рязко се влошиха през последните месеци. Ереван се опитва да изгради връзки със Запада, обвинявайки Русия, че не успява да го защити от Азербайджан.

Говорител на Кремъл, цитиран от агенция "Интерфакс" в четвъртък, каза, че Москва се е съгласила да изтегли руските сили и гранична охрана от различни части на Армения по искане на Ереван.

Путин изтегля руските сили от редица арменски региони

Путин изтегля руските сили от редица арменски региони

Руската гранична охрана обаче ще остане на границите на Армения с Турция и Иран по искане на Ереван

Съобщението следва изпращането на близо 2000 руски миротворци от и около района на Нагорни Карабах, който Азербайджан върна със сила през септември миналата година.

Това предизвика изселване на 100 000 етнически арменци, които се радваха на фактическа независимост след отцепването си през 90-те години.