Във вторник Армения призова Международния съд (МС) да потърси отговорност от Азербайджан за етническото прочистване на арменците от района на Нагорни Карабах, предава Ройтерс.

"След като заплашваше да го направи в продължение на години, Азербайджан завърши етническото прочистване на региона и сега систематично заличава всички следи от присъствието на етнически арменци", каза представителят на Армения Йегише Киракосян на втория ден от изслушванията във съда, който е под егидата на ООН.

Въоръжените сили на Азербайджан си възвърнаха планинския регион през септември след години на етнически арменски контрол, което накара повечето етнически арменци да избягат в Армения.

В дело, заведено за първи път в Международния съд през 2021 г., Армения обвини Азербайджан в прославяне на расизма срещу арменците, допускане на реч на омразата срещу арменци и унищожаване на арменски културни обекти.

Армения заяви, че това поставя Азербайджан в нарушение на антидискриминационен договор на ООН. Баку отрича всички обвинения срещу себе си.

В понеделник Азербайджан заяви пред съда, че повечето от жалбите на Армения са свързани с въоръжените конфликти за Нагорни Карабах и не попадат в обхвата на договора на ООН.

Той също така обвини Армения, че не е участвала истински в преговори, преди да отнесе делото до Международния съд. Киракосян отхвърли тези твърдения.

"Армения преговаряше с Азербайджан добросъвестно и продължи дискусии далеч отвъд точката на полезност", каза той.

През ноември съдът издаде извънредни мерки по делото, нареждайки на Азербайджан да позволи на етническите арменци, избягали от Нагорни Карабах, да се върнат.

Азербайджан твърди, че е поел ангажимент да гарантира безопасността и сигурността на всички жители, независимо от националния или етнически произход, и че не е принуждавал етническите арменци да напуснат Карабах.

Изслушванията ще обхващат само правните възражения срещу юрисдикцията на Международния съд и няма да навлизат в основателността на исковете за дискриминация. Окончателното решение и в двата случая може да е след години и МС няма начин да наложи решенията си.

Не бива да има свръхочаквания от Армения

Не бива да има свръхочаквания от Армения

ЕС няма нужда да излиза от типичната за него роля на „мека сила“, но е важно той да действа като единен субект