Има добри шансове за уреждане на отношенията между Азербайджан и Армения. Това заяви на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг президентът на Азербайджан Илхам Алиев, цитиран от "Тренд".

Неотдавнашната среща на външните министри, както и срещата на вицепремиерите по въпроса за делимитаризацията на границите показват, че има добри шансове за уреждане. Както казах сравнително наскоро, сега сме по-близо до мира от всякога. 

"В резултат на възстановяването на териториалната цялост на Азербайджан ние сме много близо, мисля и се надявам, да постигнем пробив. Това ще бъде много сериозна промяна в Южен Кавказ. Това ще означава, че тук ще настъпи дългоочакваният мир", добави държавният глава.

Азербайджан и Армения са близо до сключването на мир, уверява Илхам Алиев

Азербайджан и Армения са близо до сключването на мир, уверява Илхам Алиев

Време е да се сложи край на нестабилността в региона

Сега Баку е по-близо до мир с Ереван от всякога. Това заяви по-рано през седмицата президентът Алиев по време на икономически форум в Баку. Той подчерта, че двете страни са изключително близо до постигането на траен мир. Азербайджан е готов да продължи мирните преговори с Армения. Според него е дошло времето да се сложи край на нестабилността в региона.

Припомняме, че през септември 2023 г. Азербайджан си върна Карабах със светкавична офанзива, което предизвика бързо изселване на почти цялото арменско население на територията и доведе до подновен натиск от двете страни за договор за официално прекратяване на конфликта.

В последните месеци мирните преговори изглеждаха в застой, тъй като и двете страни се обвиняваха взаимно в саботиране на дипломатическия процес.

Армения все още готова да подпише мир с Азербайджан

Армения все още готова да подпише мир с Азербайджан

Чака Баку да обяви волята си