Назели Багдасарян, говорител на министър-председателя на Армения, обяви, че броят на бежанците, влезли в страната през изминалата седмица, е достигнал 100 417, от приблизително 120 000 души население на Нагорни Карабах, съобщава "Бибиси".

Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) също заяви, че 100 000 души са избягали, като посочи, че много от бягащите "са гладни, изтощени и се нуждаят от незабавна помощ".

Артак Бегларян, бивш арменски сепаратистки служител, каза, че "последните групи" жители на Нагорни Карабах са на път за Армения днес

"Остават най-много няколкостотин души, повечето от които са длъжностни лица, служители на спешната помощ, доброволци, и някои хора със специални нужди", написа той в социалните мрежи.

ООН се готви за 120 хиляди бежанци в Армения

ООН се готви за 120 хиляди бежанци в Армения

До момента от Нагорни Карабах са избягали над 88 хиляди души

В допълнение към убитите по време на азербайджанската военна операция най-малко 170 души загинаха при огромна експлозия в депо за гориво в Нагорни Карабах в понеделник. Все още не е ясно какво е причинило експлозията близо до главния град Ханкенди, наричан от арменците "Степанакерт".

ООН съобщи, че изпраща мисия в Нагорни Карабах този уикенд, за да направи оценка на хуманитарната ситуация, след като Азербайджан каза, че ще позволи такова посещение.

Арменският дипломат Едмон Марукян разкритикува избраното време на посещението, но подчерта, че е важно служителите на ООН да видят сами на какво са били подложени етническите арменци.

"Добре е, че ще бъдат там и ще станат свидетели, на това как тези хора са били етнически прочистени от родината си, от домовете си, където са живели техните родители, където са живели техните предци; тези хора са били напълно прочистени от тази територия", каза той пред "Бибиси".

САЩ изпращат хуманитарен екип в Карабах

САЩ изпращат хуманитарен екип в Карабах

Целта е адекватен отговор на нуждите на местното население

Припомняме, че Азербайджан обяви, че иска да реинтегрира района и да третира жителите му като равни. Марукян отхвърли тези уверения като "лъжа". "Това е пълна пропаганда, още една азербайджанска фалшива пропаганда. Никой няма да остане в Нагорни Карабах", каза той.