Азербайджан заяви във вторник, че въоръжените му сили са започнали "местни антитерористични дейности" в района на Нагорни Карабах, за да възстановят конституционния ред чрез разоръжаване и принудително изтегляне на арменските военни формирования там, предава Ройтерс.

Нагорни Карабах, международно признат като част от Азербайджан, има преобладаващо етническо арменско население и се откъсна от контрола на Баку в началото на 90-те години след война. Азербайджан си върна части от земите във и около него във война през 2020 г.

Министерството на отбраната на Азербайджан говори в изявление за намерението си да "разоръжи и осигури изтеглянето на формирования от въоръжените сили на Армения от нашите територии, (и) да неутрализира тяхната военна инфраструктура".

В изявлението се казва, че действията са насочени само към законни военни цели, използвайки това, което нарече високоточни оръжия, а не към цивилни или гражданска инфраструктура като част от стремеж за "възстановяване на конституционния ред на Република Азербайджан".

Отбранителното ведомство на Азербайджан каза, че са информирали руските мироопазващи сили в района заедно с турско-руски център за наблюдение, който има за цел да помогне да се гарантира спазването на примирието от 2020 г.

Армения твърди, че няма военен персонал в Нагорни Карабах, който тя нарича Арцах, и че нейните приоритети там са чисто хуманитарни. Голяма част от Нагорни Карабах се контролира от етническите арменски власти, върху които Баку отдавна оказва натиск да се разпуснат и разоръжат.

Рубен Варданян, банкер милиардер, който беше висш служител в администрацията на етническите арменци в Нагорни Карабах до февруари, написа в X, известен преди като "Туитър":

"Азербайджан започна масирана артилерийска атака срещу Нагорни Карабах, насочена към градове и цивилни в голям мащаб."

Ройтерс не може веднага да провери твърденията на нито една от страните.

Баку обяви операцията си, след като се оплака, че шестима негови граждани са загинали от противопехотни мини в два отделни инцидента, нещо, за което той обвини "незаконни арменски въоръжени групи".

Ескалацията настъпи ден след като крайно необходимите храни и лекарства бяха доставени в Нагорни Карабах по два пътя едновременно, стъпка, която изглеждаше, че може да помогне за облекчаване на нарастващото напрежение между Азербайджан и Армения.

В последните няколко дни Баку беше наложил строги ограничения на Лачинския коридор - единственият път, свързващ Армения с Нагорни Карабах - и не разреши изпращането на хуманитарна помощ на основание, че маршрутът се използва за контрабанда на оръжие.

Армения заяви, че действията на Баку "са причинили хуманитарна катастрофа, нещо, което Азербайджан отрече. Ереван определи тези действия като незаконни.

Министерството на външните работи на Армения заяви в понеделник, че дипломатическата позиция на Азербайджан изглежда, че подготвя почвата за някакъв вид военни действия.

Москва загрижена заради покачващото напрежение между Армения и Азербайджан

Москва загрижена заради покачващото напрежение между Армения и Азербайджан

Армения определя ситуацията в блокирания анклав като "отчайваща"