Командването на руския мироопазващ контингент (РМК) в Нагорни Карабах е провело преговори с азербайджанската страна за споразумение за разминиране на района. Това става ясно от ежедневния бюлетин на руското министерство на отбраната, цитиран от ТАСС.

"Бяха проведени преговори между командването на RMK и представители на Агенцията за противоминна дейност на Република Азербайджани инженерните войски на въоръжените сили на Азербайджан по въпросите за договаряне на съвместно хуманитарно разминиране на района", се казва в бюлетина.

Отбелязва се, че миротворците поддържат непрекъснато взаимодействие с Баку за гарантиране на сигурността и спазването на хуманитарното право по отношение на цивилното население.

Русия премахва постове в Карабах

Русия премахва постове в Карабах

Във връзка с разоръжаването и разпускането на въоръжените формирования

Припомняме, че ден по-рано Азербайджан и Армения размениха военнопленници на границата си. 

Това бе стъпка към нормализиране на отношенията между двете страни, след като Азербайджан постигна решителен пробив в техния десетилетен конфликт.

Очакваше се размяната да включва освобождаването от страна на Баку на 32 арменци, повечето от които задържани в края на 2020 г. В замяна Ереван предаде двама азербайджански войници, заловени през април тази година.

Армения и Азербайджан обсъдиха и изтеглянето на войските от общата си граница, въпреки че все още не е взето окончателно решение по въпроса.

Знамето на Азербайджан вече се вее в столицата на Нагорни Карабах

Знамето на Азербайджан вече се вее в столицата на Нагорни Карабах

То беше издигнато от президента Илхам Алиев

Съседите от Южен Кавказ са водили две войни през последните 30 години за Нагорни Карабах - планински район, който е част от Азербайджан, но където етническите арменци са се отцепили и на практика са установили независимост през 90-те години.

Азербайджан си върна спорния регион със светкавична офанзива през септември, която принуди повечето от неговите 120 000 етнически арменци да избягат в Армения.

При обявяването на планираната размяна на пленници миналата седмица, двете страни заявиха, че "препотвърждават намерението си да нормализират отношенията и да постигнат мирен договор въз основа на зачитане на принципите на суверенитета и териториалната цялост".

Споразумението беше приветствано от Европейския съюз и Съединените щати, които от десетилетия се опитваха да убедят двете страни да подпишат мирен договор за уреждане на спорни въпроси, включително демаркацията на техните граници.

Кремъл: Не обсъждаме изтеглянето на руските сини каски от Нагорни Карабах

Кремъл: Не обсъждаме изтеглянето на руските сини каски от Нагорни Карабах

Самият Путин пусна интригата

Армения и Азербайджан бяха част от Съветския съюз, който се разпадна през 1991 г. Въпреки че Русия смята себе си за гарант за сигурността в региона, влиянието ѝ намаля през последните две години, тъй като войната в Украйна отклони вниманието ѝ.

Армения обаче остро критикува като неефективна руската роля в Карабах.