Съобщенията, че делегацията на Министерството на отбраната на Русия обсъжда в Баку или Ереван изтеглянето на руския миротворчески контингент от Нагорни Карабах, не съответстват на действителността, съобщи пред журналисти информиран дипломатически източник.

Според него, "става дума за планирани контакти по въпросите на текущата дейност на сините каски в региона на Нагорни Карабах".

На 5 октомври на Валдайския форум президентът Владимир Путин разказа, че Азербайджан е предложил на Русия на двустранна основа да се договори за статута на руските миротворци в Карабах и че Армения се е съгласила с това предложение.

На 19 септември напрежението в Нагорни Карабах отново ескалира, след като Баку предприе "местни антитерористични мерки" и поиска арменските войски да се изтеглят от региона.

Ереван на свой ред заяви, че в Нагорни Карабах няма арменски сили и определи случващото се "акт на широкомащабна агресия".

Русия призова двете страни да спрат кръвопролитията и да се върнат към опитите за уреждане на конфликта по дипломатически път.

Макрон: Не е време за санкции за Азербайджан заради Нагорни Карабах

Макрон: Не е време за санкции за Азербайджан заради Нагорни Карабах

Позиция на Елисейския дворец

На 20 септември Министерството на отбраната на Азербайджан обяви, че е постигнато споразумение с участието на руския мироопазващ контингент за прекратяване на антитерористичните мерки в Карабах.

На 28 септември президентът на Нагорни карабах Самвел Шахраманян подписа указ за разпускане на непризнатата република, считано от 1 януари 2024 г.