Арменските сепаратистки сили в Нагорни Карабах се предадоха и се съгласиха на прекратяване на огъня днес, съобщава "Ройтерс". Съгласно споразумението, потвърдено и от Азербайджан, сепаратистките сили ще се разпуснат и разоръжат, а преговорите за бъдещето на региона и етническите арменци, които живеят там, ще започнат в четвъртък.

Сепаратистите, управляващи самопровъзгласилата се "Република Арцах", казаха, че са били принудени да се съгласят с условията на Азербайджан, които са им предадени от руските миротворци, след като армията на Баку превзе редица стратегически места.

"Властите на Република Арцах приемат предложението на командването на руския мироопазващ контингент за прекратяване на огъня", се казва в съобщение от правителството в района. "С посредничеството на командването на руския мироопазващ контингент, разположен в Нагорни Карабах, беше постигнато споразумение за пълно прекратяване на бойните действия от 13:00 часа на 20 септември 2023 г."

Азербайджан продължава ударите по Нагорни Карабах, а Русия и САЩ призовават за мир

Азербайджан продължава ударите по Нагорни Карабах, а Русия и САЩ призовават за мир

Според бивш ръководител на правителството на отцепилия се регион близо 100 души са били убити

Азербайджан потвърди, че е постигнато споразумение за прекратяване на огъня. От Баку поясниха, че руските миротворци са предали на Азербайджан призив от Нагорни Карабах за примирието. Още не са посочени условията за него.

Припомняме, че Азербайджан започна своята "антитерористична" операция в региона, за да възстанови конституционния ред чрез разоръжаване и принудително изтегляне на арменските военни формирования там.

Нагорни Карабах е международно признат като част от Азербайджан. Баку поиска сепаратистките политически власти там също да се разпуснат, преди да се водят каквито и да е преговори за бъдещето на региона, който Азербайджан иска да интегрира напълно.

Армения, която уверява, че не е настанявала военни сили в района въпреки твърденията на Азербайджан, не се намеси военно. От своя страна тя обвини Баку, че се опитва извърши етническо прочистване в Нагорни Карабах, но Азербайджан отрече.

Не е ясно колко етнически арменци биха избрали да останат в района и дали ще има голямо изселване към Армения.

Военната операция на Азербайджан, при която десетки бяха убити и стотици ранени, се сблъска с остри критики от САЩ и някои европейски страни. Според тях проблемът е трябвало да бъде решен чрез преговори, а действията на Баку са влошили и без това тежката хуманитарна ситуация на място.

Би Би Си: Действията на Азербайджан - показател за тежестта на Турция и Русия в Кавказ

Би Би Си: Действията на Азербайджан - показател за тежестта на Турция и Русия в Кавказ

Арменските сили в Нагорни Карабах са в по-неизгодна позиция