Военната операция на Азербайджан в Нагорни Карабах трябва да служи като знак за всички играчи, че Баку може да установи своя суверенитет над региона, ако е необходимо, използвайки сила и засега никой няма да му попречи, пише Би Би Си в свой анализ за внезапно разгорелия се с нова сила конфликт за Нагорни Карабах, наричан от арменците Арцах.

Съобщенията, че генералните щабове на Азербайджан и Турция са обсъдили ситуацията, както и изявленията на представителя на руското външно министерство Мария Захарова, че руските миротворци до последно не са знаели за операцията, ясно демонстрират реалната власт в региона на двете пряко замесени сили в него.

Защо Азербайджан трябваше да провежда активна военна операция точно сега? Първо, с настъпването на зимата е много по-трудно да се водят военни действия в планините. Второ, от гледна точка на Баку, ситуацията все повече излизаше извън контрола на миротворците, като арменците подготвяха бойни позиции и минираха пътища. За Азербайджан "Армията за отбрана на Арцах" представлява въоръжени бойци и терористи.

Въпрос на време е дали ще бъде възможно да се принудят карабахските арменци да се примирят с настоящата ситуация, както направи арменското ръководство и да приемат условията на Азербайджан. Транспортните коридори са блокирани и е невъзможно да се транспортират стоки до Карабах без одобрение от Баку.

Опитите в Карабах нещата да си продължат "както преди" (те казват, че има де факто власт, с всички необходими функции - правителство, армия и т.н.) разчитаха на присъствието на миротворци, но надеждите за руски гаранции се стопиха с началото на руската агресия в Украйна. Ако веднага след войната през 2020 г. мироопазващото командване положи усилия за установяване на диалог между страните, то по-късно те се провалиха.

Военната операция в Баку е важна и за вътрешна употреба: тук тя се разглежда като отмъщение за неотдавнашната смърт на строителни работници и военни, които бяха взривени от мина.

Всъщност днес арменци и азербайджанци живеят в две паралелни реалности, които всеки от двата народа е създал за себе си. В едната (арменската) реалност: Азербайджан и Турция се опитват да организират нов геноцид и е необходимо да се "даде достоен отговор". В другата (азербайджанската): след 30 години унижение дойде моментът на "справедливото възмездие".

И в двете реалности няма място за болката и мечтите на другия. Така се ражда етническото прочистване.

Арменските сили съобщиха, че успяват да отблъснат опитите за пробив на линията на съприкосновение в Карабах.

Въпреки това, съдейки по видеозаписи и съобщения от място, в началния етап на военните действия азербайджанската армия е насочена не толкова към сухопътна операция, колкото към потискане на системата за противовъздушна отбрана на противника. Ударите са насочени предимно по зенитно-ракетни системи - радари и пускови установки, както и системи за радиоелектронна борба.

Баку разполага с огромен арсенал от средства за изпълнението на тази задача. Разполага както с оперативно-тактически ракетни комплекси, така и с ударни безпилотни самолети - като турския Bayraktar и израелския ракетен самолет Harop, които бяха активно използвани по време на Втората карабахска война. Има фронтова авиация с ракети въздух-земя, както и артилерия, която заема командни височини в Шуша и други райони, завладени от Азербайджан преди три години.

Извеждането от строя на системата за противовъздушна отбрана на арменските сили, състояща се от остаряла съветска техника, би означавало, че Азербайджан придобива пълно въздушно превъзходство. В този случай на следващия етап неговата авиация може лесно да унищожи цялата военна инфраструктура на противника и да го постави в безнадеждна ситуация. На последния етап може да се проведе наземна операция с предвидим резултат.

Предвид изолацията на арменските сили в Карабах и значителното военно предимство на Азербайджан, всички тези етапи може да са мимолетни. Въпросът е само какви планове крои азербайджанското ръководство за настоящата военна операция.

Възможно е Баку да не доведе нещата до пълно поражение, а да постави ултиматум на арменските сили, чиито условия ще бъдат по-строги от мирното споразумение, сключено преди три години.

В столицата на Нагорни Карабах се чуват експлозии

В столицата на Нагорни Карабах се чуват експлозии

Все още не е ясен мащабът на военните действия