Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че Баку не е съгласен с предложението на Ереван за арменско-азербайджанската граница въз основа на карти от 70-те години, съобщава "Интерфакс".

"Ако говорим за политически основи, тогава отправната точка трябва да бъде или периодът на създаване на Азербайджанската демократична република, или периодът на съветизация. Това е политическа методология. Ако предпочитаме хронологичната методология, тогава нека да видим какви са били картите в началото на 20-ти век и да градим нашата работа върху тези карти, каза Алиев, добавяйки, че не трябва да базираме работата си на каквато и да е карта. За да се активизира работата на комисията, трябва да се създадат експертни групи. Нека те да обиколят тези места и да определят тази граница. Защото днес нашата граница е условна", смята азербайджанският лидер.

Освен това той заяви, че трябва да се създаде отделна експертна група по въпросите на анклавите.

"Смятаме, че всички анклави трябва да бъдат върнати", каза Алиев, отбелязвайки необходимостта от подобряване на пътищата, водещи до тях, и настаняване на жителите там.

Армения и Азербайджан организират среща за определяне на границите си

Армения и Азербайджан организират среща за определяне на границите си

Тя ще се проведе до края на месеца

Припомняме, че двете страни организират среща за определяне на границите си. Те ще проведат в края на месеца още една среща в рамките на работата на комисиите.

През декември Азербайджан и Армения размениха военнопленници на границата си. Това бе стъпка към нормализиране на отношенията между двете страни, след като Азербайджан постигна решителен пробив в техния десетилетен конфликт.

Съседите от Южен Кавказ са водили две войни през последните 30 години за Нагорни Карабах - планински район, който е част от Азербайджан, но където етническите арменци са се отцепили и на практика са установили независимост през 90-те години.

Азербайджан си върна спорния регион със светкавична офанзива през септември, която принуди повечето от неговите 120 000 етнически арменци да избягат в Армения.

Армения и Азербайджан готови да финализират мирния договор

Армения и Азербайджан готови да финализират мирния договор

На 25 декември беше съобщено, че Азербайджан е изпратил на Армения отговор на последните предложения

Споразумението беше приветствано от Европейския съюз и Съединените щати, които от десетилетия се опитваха да убедят двете страни да подпишат мирен договор за уреждане на спорни въпроси, включително демаркацията на техните граници.

Армения и Азербайджан бяха част от Съветския съюз, който се разпадна през 1991 г. Въпреки че Русия смята себе си за гарант за сигурността в региона, влиянието ѝ намаля през последните две години, тъй като войната в Украйна отклони вниманието ѝ.

Армения обаче остро критикува като неефективна руската роля в Карабах