Президентът на Азербайджан Илхам Алиев и премиерът на Армения Никол Пашинян са заявили готовността си да финализират мирния договор. Това съобщи във вторник прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от "Интерфакс".

"Те заявиха пълната си готовност да финализират преговорите, за да постигнат мирен договор", каза Песков в кулоарите на неофициалната среща на върха на ОНД в Санкт Петербург.

"Тук няма никакъв риск", отсече Песков на въпроса дали е рисковано да се съберат враждуващите страни на едно място.

На 25 декември беше съобщено, че Азербайджан е изпратил на Армения отговор на последните предложения относно мирния договор.

Армения и Азербайджан размениха военнопленници

Армения и Азербайджан размениха военнопленници

Двете страни обсъждат и изтеглянето на войските от общата си граница

Припомняме, че по-рано през декември Азербайджан и Армения размениха военнопленници на границата си. Това бе стъпка към нормализиране на отношенията между двете страни, след като Азербайджан постигна решителен пробив в техния десетилетен конфликт.

Очакваше се размяната да включва освобождаването от страна на Баку на 32 арменци, повечето от които задържани в края на 2020 г. В замяна Ереван предаде двама азербайджански войници, заловени през април тази година.

Тогава обсъдиха и изтеглянето на войските от общата си граница.

Съседите от Южен Кавказ са водили две войни през последните 30 години за Нагорни Карабах - планински район, който е част от Азербайджан, но където етническите арменци са се отцепили и на практика са установили независимост през 90-те години.

Азербайджан си върна спорния регион със светкавична офанзива през септември, която принуди повечето от неговите 120 000 етнически арменци да избягат в Армения.

При обявяването на планираната размяна на пленници заявиха, че "препотвърждават намерението си да нормализират отношенията и да постигнат мирен договор въз основа на зачитане на принципите на суверенитета и териториалната цялост".

Армения и Азербайджан положили основата на мирния договор

Армения и Азербайджан положили основата на мирния договор

С посредничеството на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел

Споразумението беше приветствано от Европейския съюз и Съединените щати, които от десетилетия се опитваха да убедят двете страни да подпишат мирен договор за уреждане на спорни въпроси, включително демаркацията на техните граници.

Армения и Азербайджан бяха част от Съветския съюз, който се разпадна през 1991 г. Въпреки че Русия смята себе си за гарант за сигурността в региона, влиянието ѝ намаля през последните две години, тъй като войната в Украйна отклони вниманието ѝ.

Армения обаче остро критикува като неефективна руската роля в Карабах.

Русия и Азербайджан разминират Карабах

Русия и Азербайджан разминират Карабах

Договорени са съвместните действия при спазване сигурността на цивилните

През декември Русия и Азербайджан се договориха да разминират Карабах