Азербайджан и Армения размениха военнопленници на границата си, съобщава "Ройтерс".

Това е стъпка към нормализиране на отношенията между двете страни, след като Азербайджан постигна решителен пробив в техния десетилетен конфликт.

Очакваше се размяната да включва освобождаването от страна на Баку на 32 арменци, повечето от които задържани в края на 2020 г. В замяна Ереван предаде двама азербайджански войници, заловени през април тази година.

По-рано днес ТАСС съобщи и че Армения и Азербайджан обсъждат и изтеглянето на войските от общата си граница, въпреки че все още не е взето окончателно решение по въпроса.

Съседите от Южен Кавказ са водили две войни през последните 30 години за Нагорни Карабах - планински район, който е част от Азербайджан, но където етническите арменци са се отцепили и на практика са установили независимост през 90-те години.

Армения и Азербайджан разменят задържани военни

Армения и Азербайджан разменят задържани военни

Без лидери, обвинени във военни престъпления

Азербайджан си върна спорния регион със светкавична офанзива през септември, която принуди повечето от неговите 120 000 етнически арменци да избягат в Армения.

При обявяването на планираната размяна на пленници миналата седмица, двете страни заявиха, че "препотвърждават намерението си да нормализират отношенията и да постигнат мирен договор въз основа на зачитане на принципите на суверенитета и териториалната цялост".

Споразумението беше приветствано от Европейския съюз и Съединените щати, които от десетилетия се опитваха да убедят двете страни да подпишат мирен договор за уреждане на спорни въпроси, включително демаркацията на техните граници.

Армения и Азербайджан бяха част от Съветския съюз, който се разпадна през 1991 г. Въпреки че Русия смята себе си за гарант за сигурността в региона, влиянието ѝ намаля през последните две години, тъй като войната в Украйна отклони вниманието ѝ.

Азербайджан: Франция плете интриги за нова война в Южен Кавказ

Азербайджан: Франция плете интриги за нова война в Южен Кавказ

Баку обвини Париж в дестабилизация на региона