Арменският премиер Никол Пашинян каза в петък, че Русия все още не е доставила оръжия, за които страната му е платила, и че се водят преговори за намиране на решение, съобщи руската държавна информационна агенция ТАСС.

Отношенията между Русия и Армения, съюзници по Договора за колективна сигурност (ОДКБ), се влошиха през последните месеци, като Пашинян обвини Москва, че не е подкрепила страната му в конфликта с дългогодишния съперник Азербайджан за отцепилия се регион Нагорни Карабах.

Силите на Баку през септември си възвърнаха контрола над Карабах, който се разглежда в международен план като част от Азербайджан, което накара повече от 100 000 етнически арменци да избягат от територията в Армения, докато руските миротворци до голяма степен стояха настрана.

"Що се отнася до непредоставянето на оръжия и оборудване срещу заплащане, разбира се, има проблеми", каза Пашинян, цитиран от ТАСС, по време на пресконференция, излъчена онлайн.

"В момента се провеждат консултации относно механизмите за решаване на тези проблеми", каза той, като добави, че една от възможностите може да бъде намаляване на неизплатените дългове на Армения към Русия в замяна на вече извършеното плащане, като се има предвид, че Москва също се нуждае от оръжие.

Той не даде подробности за оръжията, които Армения е закупила, нито колко е платила за тях.

Пашинян също така обвини руските държавни телевизионни канали, излъчващи в Армения, че нарушават местните правила, като каза, че са необходими консултации с Москва по този въпрос.

Руската държавна телевизия многократно е обвинявала Пашинян за загубата на Карабах от Армения.

Арменският премиер се позова на двустранно споразумение между Ереван и Москва, което гласи, че "не трябва да се предприемат стъпки за намеса във вътрешните работи на страната, за дестабилизиране на вътрешнополитическата ситуация в страната".

Пашинян подразни Москва през последните месеци, като постави под въпрос съюза на Армения с Русия и се стреми да задълбочи връзките със западните страни, като същевременно купува оръжия от нови доставчици, включително Франция и Индия.

Руската военна база ще остане в Армения до 2044 г.

Руската военна база ще остане в Армения до 2044 г.

Информацията е потвърдена от Държавната дума на Руската федерация