Армения няма да може едностранно да изостави 102-ра руска военна база, която се намира в Гюмри, до 2044 г., въз основа на споразумението от 1995 г. между Руската федерация и Република Армения, съобщи Azernews.

Информацията е потвърдена от Държавната дума на Руската федерация.

Член 27 от съответния документ гласи:

"Ако една от страните заяви намерението си да прекрати това споразумение, въпросите, свързани с ликвидацията на руската военна база, ще бъдат решени от смесена комисия. Ликвидацията на руската военна база ще бъде завършена в рамките на договорения между страните срок" .

Съгласно протокол № 5 към споразумението за руската база, подписано през 2010 г. от президентите на Русия и Армения Дмитрий Медведев и Серж Саргсян, срокът на нейното пребиваване на територията на Армения е удължен до 2044 г.

Тази информация беше потвърдена пред руски медии от Юрий Швиткин, заместник-председател на комисията по отбрана на Държавната дума.

"Съгласно договора, сключен между Руската федерация и Република Армения, след изтичане на срока на договора той автоматично се продължава за следващ петгодишен период, освен ако една от страните не уведоми писмено поне шест месеца преди изтичането на следващия срок на договора другата страна за намерението си да го прекрати.

Разпоредбите на това споразумение могат да бъдат преразгледани по инициатива на една от страните и по взаимно съгласие", каза за Юрий Швиткин, заместник-председател на Комитета по отбрана на Държавната дума.

Ден преди това арменският премиер Никол Пашинян каза в интервю за The Wall Street Journal, че Ереван "не вижда никакви предимства" от присъствието на руска военна база на арменска територия, но подчерта, че Русия и Армения не обсъждат изтеглянето руските военни.

Пашинян очаква скорошен мир с Азербайджан

Пашинян очаква скорошен мир с Азербайджан

Той се надява на укрепване на мира в Южен Кавказ