Армения се опитва да диверсифицира отношенията си в областта на сигурността и не вижда никакви ползи от руското военно присъствие в републиката, но не обсъжда въпроса за изтегляне на руската база, каза арменският премиер Никол Пашинян.

"Ние не говорим за това за първи път и казахме, че през май 2021 г. и септември 2022 г. Азербайджан извърши агресивни действия срещу Армения и окупирани територии. Договорът за колективна сигурност и Хартата на ОДКБ ясно разписват действията, които трябва да бъдат предприети в събитие на агресия срещу държава членка. Това, което беше описано (в споразумението и хартата), не се случи и, разбира се, това разочарова както правителството на Армения, така и арменската общественост", каза Пашинян в интервю за The Wall Street Journal .

Според него Армения също има двустранно споразумение за сигурност с Русия и "действията, описани в това споразумение, също не са се случили, което също повдигна много сериозни въпроси както сред правителството, така и сред обществеността".

На въпрос дали двустранният договор с Русия остава в сила, че в републиката има руски военни бази и дали военното присъствие на Русия в Армения е предимство или пречка, Пашинян отговори: "Знаете ли, поне засега аз вече каза: "За съжаление, не видяхме никакви ползи в случаите, които описах."

В същото време Пашинян отбеляза, че Армения не обсъжда въпроса за изтегляне на руската военна база. "Ние не обсъждаме този въпрос. Сега обсъждаме повече други въпроси, опитвайки се да разберем каква е причината за тази ситуация", каза той.Според него "това ще бъде дневният ред на работните дискусии между Армения и Русия, Армения и ОДКБ".

"Що се отнася до отношенията с други партньори, ще бъда коректен и честен, ако кажа, че тези ситуации всъщност ни доведоха до решението, че трябва да разнообразим нашите отношения в областта на сигурността. И ние се опитваме да направим това сега", - каза Пашинян.

Армения гневна на руска телевизия заради коментари за Пашинян

Армения гневна на руска телевизия заради коментари за Пашинян

На руския посланик беше връчена протестна нота

Той също така добави, че изявленията на представители на руските власти, адресирани до арменското ръководство, повдигат въпроси, на които трябва да се отговори.

"Не отговорих директно на това и няма да отговоря публично, но е очевидно, че фактите, които споменахте, най-малкото повдигат въпроси и трябва да се намерят отговори на тези въпроси", каза Пашинян, отговаряйки на въпрос за редица изявления на високопоставени служители на Руската федерация.

Според него "подобен подход нарушава много правила, като се започне от проблемите на ненамесата във вътрешните работи и дипломатическата коректност и, разбира се, личните измерения".

"Подобни формулировки, такъв разговор и такава позиция са неразбираеми за хора, които са работили помежду си доста дълго време", отбеляза арменският премиер.