Съд в Азербайджан удължи в четвъртък с четири месеца задържането на Рубен Варданян, бивш ръководител на отцепническото етническо арменско правителство в Нагорни Карабах и човек, когото Баку смята за сепаратист, нарушил законите, предава Ройтерс.

Азербайджан си върна отцепническия регион през септември, което предизвика масово изселване на етническите арменци, живеещи там, а азербайджанските сили за сигурност задържаха Варданян, докато той се опитваше да избяга, според съпругата му.

Някога банкер милиардер в Русия, Азербайджан го разследва по обвинения във финансиране на тероризъм, създаване или присъединяване към незаконна въоръжена групировка и незаконно преминаване на държавната граница.

Служител на съда потвърди пред Ройтерс, че задържането му е удължено с четири месеца.

Варданян беше ръководител на правителството на отцепилите се етнически арменци в Карабах в края на 2022 г., но беше освободен само след четири месеца и предпочете да остане там.

Семейството на Варданян, което го описва като "хуманитарно лице (което) никога не е участвало в никакви военни дейности", казва, че той е задържан незаконно в Азербайджан и призова за освобождаването му.

Френският сенат поиска санкции за Азербайджан заради Карабах

Френският сенат поиска санкции за Азербайджан заради Карабах

Документ в защита на Армения