От граничната служба на Азербайджан обявиха, че са задържали бившия ръководител на администрацията на сепаратистко правителството на Нагорни Карабах Рубен Варданян, докато се опитвал да премине в Армения, съобщава "Асошиейтед прес".

Арестът отразява намерението на Азербайджан да наложи управлението си в региона след военната офанзива, заради която около една трета от населението е избягало в Армения.

Варданян е бизнесмен милиардер, който е натрупал богатството си в Русия, където е бил главен изпълнителен директор и акционер на голяма инвестиционна банка. Той се премести в Нагорни Карабах през 2022 г. и беше ръководител на регионалното правителство няколко месеца, преди да се оттегли по-рано тази година.

Около 42 500 души, или около 35% от етническото арменско население в региона са заминали за съседна Армения към сряда сутринта, според арменските власти. Във вторник се съобщава за многочасови задръствания по пътя, свързващ Нагорни Карабах с Армения.

Стотици загинали и ранени при експлозията на склада в Нагорни Карабах

Стотици загинали и ранени при експлозията на склада в Нагорни Карабах

Властите изнесоха противоречиви данни за точния брой

Министерството на здравеопазването на Азербайджан докладва по-рано в сряда, че общо 192 азербайджански войници са били убити и 511 са ранени по време на офанзивата в Нагорни Карабах. По време на бойните действия е загинал и един цивилен азербайджанец.

Представители на Нагорни Карабах съобщиха по-рано, че най-малко 200 души от тяхна страна, включително 10 цивилни, са били убити и над 400 са били ранени в боевете.

Министерството на здравеопазването на Армения съобщи в сряда, че 237 души, които са били ранени при военните действия миналата седмица и при експлозията на склада за бензин в понеделник, са били евакуирани с линейки и хеликоптер от Нагорни Карабах. Оказва им се необходимата помощ, а процесът по евакуация на пострадалите продължава, съобщиха от министерството.

Пратеникът на САЩ в Нагорни Карабах обезпокоен от съобщенията за „насилие срещу цивилни“

Пратеникът на САЩ в Нагорни Карабах обезпокоен от съобщенията за „насилие срещу цивилни“

Саманта Пауър говори на пресконференция на арменско-азербайджанската граница

Припомняме, че сепаратистките власти на региона се съгласиха да сложат оръжие и да започнат преговори за "реинтеграцията". Два кръга от тези преговори са проведени, но все още няма подробности.

Нагорни Карабах е регион на Азербайджан, който попадна под контрола на етническите арменски сили, подкрепени от арменските военни, в сепаратистки битки, приключили през 1994 г. По време на шестседмична война през 2020 г. Азербайджан си върна части от Нагорни Карабах заедно с околните територии, за които арменските сили претендират по време на предишния конфликт.

През декември Азербайджан наложи блокада на единствения път, свързващ Нагорни Карабах с Армения, твърдейки, че арменското правителство използва пътя за добив на минерали и незаконни доставки на оръжия за сепаратистките сили в региона.

Армения настоява, че затварянето е лишило основните доставки на храна и гориво за приблизително 120 000 души там. Азербайджан отхвърли обвинението с аргумента, че регионът може да получава доставки през азербайджанския град Агдам. Властите в Нагорни Карабах се противят на това решение, което според тях е стратегия на Азербайджан да получи контрол над региона.

Кремъл призна: Руски сини каски са убити в Нагорни Карабах

Кремъл призна: Руски сини каски са убити в Нагорни Карабах

Повреден е и БТР