Повече от 28 хиляди души вече са пристигнали от Нагорни Карабах в Армения към вторник. От население от около 100 000 души. 

Това съобщиха от пресслужбата на арменското правителство.

 7320 от лицата все още се идентифицират, се отбелязва в изявлението.

Нагорни Карабах отново привлече международното внимание миналата седмица, когато азербайджанските сили спечелиха 24-часова война, за да принудят етническите арменски власти в анклава да се предадат.

Армения посреща хиляди бежанци от Нагорни Карабах

Армения посреща хиляди бежанци от Нагорни Карабах

200 демонстранти са арестувани на протест срещу Пашинян

Припомняме, че по-рано ръководителят на Американската организация за интернационално развивитие Саманта Пауър каза, че е запозната с "много обезпокоителни съобщения за насилие срещу цивилни" в етническия арменски анклав Нагорни Карабах и се оплака, че Азербайджан е блокирал достъпа до отцепническия регион за международни наблюдатели, които искат да преценят сериозността на кризата.

Попитана от "Политико" дали е съгласна с предупрежденията на премиера на Армения Никол Пашинян, че изселването отразява "етническо прочистване", Пауър - бивш изследовател на геноцида - отказа да използва термина.

Въпреки това, добави тя, вече се събират "свидетелства" "от хора, които са избягали от насилие и живеят със страх под управлението на Азербайджан".

"Чухме много обезпокоителни съобщения за насилие срещу цивилни", продължи тя.

Русия към Армения: Правите голяма грешка, като флиртувате със Запада

Русия към Армения: Правите голяма грешка, като флиртувате със Запада

Според Москва, Пашинян се опитва да освободи от себе си "отговорността за провалите във вътрешната и външната политика

Пауър говори на пресконференция на арменско-азербайджанската граница и каза, че е била изпратена от президента на САЩ Джо Байдън на мисия за установяване на фактите.

Тя също така обяви средства за справяне с усложняващата се извънредна ситуация.

"САЩ ще предоставят 11,5 милиона долара хуманитарна помощ", каза тя, добавяйки, че помощта "ще бъде използвана за предоставяне на всичко - от храна до психосоциална подкрепа".

Според Пауър, затварянето от Азербайджан на единствения път, свързващ Нагорни Карабах с Армения, "създаде мъчителни хуманитарни условия", а "атаките от миналата седмица направиха ужасната ситуация още по-лоша".

Армения настоява ООН да изпрати мисия в Нагорни Карабах

Армения настоява ООН да изпрати мисия в Нагорни Карабах

Дипломатическа инициатива

Азербайджан отрича неговите сили умишлено да са наранявали цивилни. В интервю за POLITICO в понеделник ръководителят на външната политика на страната Хикмет Хаджиев настоя, че политическите, културните и езиковите права на етническите арменци ще бъдат защитени, но добави, че правителството няма да застане на пътя на етническите арменци от Карабах, ако решат да напуснат.

Мащабното разселване на населението на Карабах усложни усилията за спасяване на стотици хора, ранени при експлозията на депо за гориво в Нагорни Карабах в понеделник вечерта, която уби и рани стотици. Тъй като пътищата са задръстени от бягащи цивилни, Азербайджан се съгласи да позволи на арменски лекари да извършат безпрецедентна евакуация по въздух и обеща да изпрати собствена помощ.

200 ранени при експлозия в Нагорни Карабах

200 ранени при експлозия в Нагорни Карабах

Междувременно Армения приема бежанци и се бори с протести