Повече от 200 души бяха ранени в резултат на експлозия в Степанакерт. Tова съобщава ТАСС, като се позовава на портала 24News.

Данните са били потвърдени от омбудсмана на Нагорни Карабах. 

Гегам Степанян е съобщил, че здравословното състояние на повечето пострадали е тежко или изключително тежко. Медицинските съоръжения не са достатъчни, за да спасят живота на хората. Медицинската авиация трябва да кацне много спешно, за да спаси живота на хората. Много спешно, без забавяне", подчерта той.

Армения посреща хиляди бежанци от Нагорни Карабах

Армения посреща хиляди бежанци от Нагорни Карабах

200 демонстранти са арестувани на протест срещу Пашинян

Припомняме, че междувременно Армения приема хиляди бежанци от Нагорни Карабах, а в столицата Ереван са били арестувани стотици участници на протест срещу премиера Никол Пашинян. 

По-рано в понеделник говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър каза в понеделник, че Вашингтон работи върху създаването на международна мисия, която да наблюдава спазването от страна на Азербайджан на неговите отговорности за защита на правата и сигурността на жителите на Нагорни Карабах.

Говорителят подчерта, че ескалацията на напрежението в спорния регион демонстрира слабостта на Москва като "партньор по сигурността" в света, добавяйки, че целта остава Ереван и Баку да постигнат трайно споразумение за прекратяване на огъня.

Миналата седмица арменският премиер Никол Пашинян подчерта, че провалът на руските мироопазващи сили в Нагорни Карабах не трябва да се пренебрегва. Съобщава се, че арменският премиер и президентът на Азербайджан Илхам Алиев ще се срещнат следващия месец, за да обсъдят последните събития в региона.

САЩ се захващат с мира в Карабах, заради неспособността на Русия

САЩ се захващат с мира в Карабах, заради неспособността на Русия

Москва демонстрира слабостта като партньор по сигурността в света

Очаквано, Русия реагира гневно на американската намеса в разрешаването на конфликта. 

Нагорни Карабах е територия, международно призната като част от Азербайджан, но останала извън контрола на Баку след разпадането на Съветския съюз. Пограничните конфликти в региона между двете страни не са рядкост.

При последния такъв арменците бяха принудени да обявят прекратяване на огъня на 20 септември след светкавична 24-часова военна операция на много по-голямата азербайджанска армия.

Азербайджан посочи, че ще гарантира правата на етническите арменци в Нагорни Карабах и ще интегрира региона. Етническите арменци обаче предпочетоха да напуснат и да се върнат в Армения.

Напускането на арменците може така да промени деликатния баланс на силите в региона на Южен Кавказ, район населен с различни етноси, където Русия, Съединените щати, Турция и Иран се борят за влияние.

Ереван: Над 1000 арменци са евакуирани от Нагорни Карабах

Ереван: Над 1000 арменци са евакуирани от Нагорни Карабах

Регионът е изправен пред хуманитарна криза