Хиляди етнически арменци, бягащи от Нагорни Карабах, задръстват пътищата, водещи към Армения, където вълненията заради тежкото поражение от Азербайджан в отцепническия регион миналата седмица нарастват, съобщава RFE/RL.

Правителството на Армения съобщи, че към 17:00 ч. местно време на 25 септември най-малко 6650 бежанци са влезли в страната, докато де факто служители в Нагорни Карабах казаха, че бензиностанциите ще осигурят безплатно гориво.

Това се случва, докато стотици протестиращи бяха задържани в столицата Ереван, след като блокираха улици в знак на протест срещу политиката на премиера Никол Пашинян.

Повече от 200 протестиращи са били задържани, като протестите продължават. Групи хора обикалят по улиците, призовавайки други да се присъединят към тях.

Междувременно висши служители от администрацията на САЩ пристигнаха в Ереван на 24 септември, за да се срещнат с арменските лидери. Сред групата бяха шефът на Агенцията за международно развитие на САЩ (USAID) Саманта Пауър и служителят на Държавния департамент за региона Юрий Ким.

В Москва се противопоставят на посещението на американска делегация в Армения

В Москва се противопоставят на посещението на американска делегация в Армения

Русия не харесва намеса на САЩ в Южен Кавказ

Последното очаквано разгневи Русия. 

Членът на комисията по сигурността на Държавната дума на Русия Адалби Шхагошев критикува в понеделник посещението на делегация на САЩ в Армения, заявявайки, че им липсва опит в посредничеството, но имат познания за насърчаване на регионални конфликти.

"Това може да се нарече не намеса във вътрешните работи на Армения, а намеса в делата на Южен Кавказ. В същото време САЩ нямат посреднически опит в този регион, но винаги са готови да инвестират в конфликтни ниши", каза Шхагошев.

Посолството на САЩ в Армения съобщи, че делегация, водена от сенатора демократ Гари Питърс, ще се срещне с арменски лидери на 22-25 септември, за да обсъди американско-арменските отношения, въздействието на военните действия на Азербайджан в Нагорни Карабах, сигурността и хуманитарните въпроси.

Висши американски служители посещават Армения

Висши американски служители посещават Армения

Докато арменците от Карабах масово напускат домовете си

Нагорни Карабах е територия, международно призната като част от Азербайджан, но останала извън контрола на Баку след разпадането на Съветския съюз. Пограничните конфликти в региона между двете страни не са рядкост.

При последния такъв арменците бяха принудени да обявят прекратяване на огъня на 20 септември след светкавична 24-часова военна операция на много по-голямата азербайджанска армия.

Азербайджан посочи, че ще гарантира правата на етническите арменци в Нагорни Карабах и ще интегрира региона. Етническите арменци обаче предпочетоха да напуснат и да се върнат в Армения.

Напускането на арменците може така да промени деликатния баланс на силите в региона на Южен Кавказ, район населен с различни етноси, където Русия, Съединените щати, Турция и Иран се борят за влияние.