Русия каза в понеделник на арменския премиер Никол Пашинян, че той трябва да обвинява само себе си за победата на Азербайджан над Нагорни Карабах, защото е настоявал да флиртува със Запада, вместо да работи с Москва и Баку за мир.

Пашинян каза в обръщение към нацията в неделя, че Русия е провалила Армения, като не е предоставила повече помощ за предотвратяване на кризата около отцепилия се регион, добавяйки, че той ще трябва да трансформира съюзите за сигурност на Армения.

Руското външно министерство отвърна на удара с остра атака срещу Пашинян.

"Ние сме убедени, че ръководството на Ереван прави огромна грешка, като умишлено се опитва да разруши многостранните и вековни връзки на Армения с Русия, докато превръща страната в заложник на геополитическите игри на Запада", се казва в съобщението.

Азербайджан превзе Карабах със светкавична офанзива миналата седмица, игонвайки хиляди етнически арменци в Армения. Баку обеща да защити правата на около 120 000 арменци, които наричат ​​Карабах дом, но мнозина отказват да приемат неговите уверения.

Карабах се разглежда в международен план като територия на Азербайджан.

Русия, която разполага с около 2000 миротворци в региона, каза, че Пашинян се опитва да освободи от себе си "отговорността за провалите във вътрешната и външната политика, като прехвърля вината на Москва".

Армения: Русия се провали с мироопазването си в Карабах

Армения: Русия се провали с мироопазването си в Карабах

2020 г. Москва пое отговорност да защити Лачинския коридор и да гарантира сигурността

Забележките на Пашинян за трансформиране на съюзи показват, че той се готви да се отклони от съюза на Армения с Москва към Запада, каза руското външно министерство.

Русия каза, че Пашинян се е "отдръпнал да работи в ритъм с Русия и Азербайджан и вместо това е избягал на Запад", за да разреши кризата в Карабах, и че властите в Ереван са разпалили антируската истерия в арменските медии.

Москва отрече предположенията, че има пръст в протестите в Ереван и предупреди Пашинян, че докато Русия не подклажда революции, Западът го прави.

"Ръководителят на арменското правителство трябва да е наясно, че Москва не се замесва в подобни неща - за разлика от Запада, който е доста умел в организирането на "цветни революции", каза Русия.

Русия обвинява Съединените щати за подклаждането на така наречените цветни революции в няколко постсъветски републики, включително Украйна.

Азербайджан и Турция обсъждат сухопътен коридор през Армения

Азербайджан и Турция обсъждат сухопътен коридор през Армения

Ердоган и Алиев трябва да инспектират новомодернизирано военно съоръжение в Нахичеван