Азербайджанската гранична служба пое контрола над четири села в района на Газах на границата с Армения. Стъпката е съгласно споразумението, сключено с Ереван. Това съобщава в петък вицепремиерът на Азербайджан Шахин Мустафаев, цитиран от "Ройтерс".

Размерът на територията, върната на Азербайджан съгласно споразумение за делимитация на границата в петък, е 6,5 квадратни километра, уточни Мустафаев.

Гранични войски на Националната служба за сигурност (НСС) на Армения заеха позиции на делимитирания участък от арменско-азербайджанската граница в района на Тавуш. Това съобщи премиерът на Армения Никол Пашинян, цитиран от ТАСС.

"Уважаеми граждани, от днес граничните войски на Националната служба за сигурност на Армения поеха охраната на държавната граница в района на Тавуш по протежение на село Беркабер с дължина 1,9 км и селата Воскепар и Баганис в Тавушска област с дължина 4,9 км", каза Пашинян по време на обръщение към народа на Армения.

Припомняме, че през април Армения заяви, че ще върне необитаемите села на Азербайджан, което и двете страни казаха, че е крайъгълен камък по пътя към мирно споразумение между Ереван и Баку, които са в конфликт повече от три десетилетия.

Армения върна 4 села на Азербайджан

Армения върна 4 села на Азербайджан

Разположени на тяхната обща граница

Решението на арменския премиер Никол Пашинян да предаде четирите села предизвика протести, като демонстранти го призоваха "да се оттегли заради това предателство".

Отвоюването със сила на целия регион Нагорни Карабах от Азербайджан през септември миналата година, ход, който предизвика изселване на етнически арменци, живеещи там, нанесе болезнен удар на Ереван.

Но също така проправи пътя за сделка, като премахна дългогодишен източник на разногласия от масата.

Азербайджан и Армения обаче все още имат други неразрешени териториални спорове, фокусирани най-вече върху анклави, над които двете страни искат другата страна да се откаже от контрола или да предостави достъп до тях.

В Армения задържаха 88 души при антиправителствен протест

В Армения задържаха 88 души при антиправителствен протест

Протестът се подкрепя от епископите на Арменската апостолическа църква

Русия закри по-рано през май военна база в Азербайджан, където бяха разположени близо 2000 нейни войници. "Присъствието на руски миротворци направи възможно установяването на мир на азербайджанска земя", заяви руският генерал-полковник Евгений Никифоров на церемонията по отпътуването.

Началникът на генералния щаб на Азербайджан генерал-полковник Керим Валиев пък посочи, че Русия е положила "всички усилия за установяване на мир в икономическия регион Карабах" и за прекратяване на десетилетния конфликт.

Армения обаче има много различен поглед върху ролята на Русия. Тя обвини Москва, че се е провалила, като не е направила нищо, за да попречи на Азербайджан да превземе Нагорни Карабах със сила и да проведе "етническо прочистване" - нещо, което Азербайджан отрича.