Армения вече не може да разчита на Русия като на свой основен отбранителен и военен партньор, защото Москва многократно я е разочаровала. Това заяви премиерът на страната Никол Пашинян, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че Ереван трябва да помисли за установяване на по-близки отношения със Съединените щати и Франция.

Армения - малка бивша съветска република, граничеща с Грузия, Азербайджан, Иран и Турция, отдавна разчита на Русия като на голям и силен съюзник, въпреки че Пашинян разгневи Кремъл, като постави под въпрос основите на съюза им.

"Трябва да разберем с кого наистина можем да поддържаме военно-технически и отбранителни отношения", отбеляза Пашинян по повод реформата на въоръжените сили на Армения.

Русия към Армения: Правите голяма грешка, като флиртувате със Запада

Русия към Армения: Правите голяма грешка, като флиртувате със Запада

Според Москва, Пашинян се опитва да освободи от себе си "отговорността за провалите във вътрешната и външната политика

"Преди този проблем беше лесен, защото нямаше такъв въпрос и не беше трудно да се създаде концепция. Преди това 95-97% от нашите отношения в областта на отбраната бяха с Руската федерация. Сега това не може да продължава, както по обективни, така и по субективни причини", посочи арменският премиер.

По негови думи Армения трябва да помисли какви връзки за сигурност е необходимо да изгради със Съединените щати, Франция, Индия и Грузия.

След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Русия среща конкуренция в лицето на САЩ за господство над бившите съветски републики, които преди това са били и част от Руската империя.

Армения: Русия се провали с мироопазването си в Карабах

Армения: Русия се провали с мироопазването си в Карабах

2020 г. Москва пое отговорност да защити Лачинския коридор и да гарантира сигурността

Пашинян смята, че Русия е провалила Армения, когато Азербайджан е започнал светкавичната си военна операция, чрез която си възвърна контрола над отцепилия се регион Нагорни Карабах - действия, които доведоха до отлив на етнически арменци, живеещи там.

На свой ред Русия твърди, че самият Пашинян е виновен за поражението на етническите арменски бойци в Карабах през 2023 г. заради провала си да се ориентира в сложните съперничества в Южен Кавказ.

Азербайджан пък обвини Франция, че посява семената на нова война, като доставя оръжия на Армения, която е ухажвана и от Съединените щати.